Lula kebabas – tai ne tik patiekalas, tai rytietiškos gastronomijos simbolis, jungiantis turtingas tradicijas, ryškius aromatus ir nepakartojamą skonį. Lula kebabo kilmė siejama su Kaukazo, Artimųjų Rytų ir Centrinės Azijos tautų kultūra, kur mėsa visada vaidino svarbų vaidmenį kulinarinėje tradicijoje.
Šis delikatesas išpopuliarėjo visame pasaulyje dėl paprasto, bet kartu ir skanaus recepto bei įvairių gaminimo galimybių.
Žodis „lulya“ kilęs iš persų „luleh“, reiškiančio „iešmuo“. Manoma, kad būtent persų ir turkų kulinarai šią tradiciją atnešė į Kaukazą, kur vietiniai virėjai pritaikė receptus ir pridėjo savo unikalių akcentų.
Ingredientai:
Svogūnai – 4 vnt.;
Krapai – krūva;
Petražolės – krūva;
Obuolių sidro actas – 2 šaukštai;
Cukrus – 1 šaukštelis;
Druska – 2,5 šaukštelio;
malta kiauliena – 800 g;
Vištienos faršas – 500 g;
Česnakai – 1 skiltelė;
Bazilikas – 1 šaukštelis;
Rūkyta paprika – 1 šaukštelis;
Juodieji pipirai – 1/2 šaukštelio.
Lula kebabo paruošimas:
Blenderiu sumalkite porą svogūnų kartu su česnaku, sumaišykite su malta vištiena ir kiauliena. Į faršą suberkite baziliką, rūkytą papriką ir juoduosius pipirus.
Sumaišykite visus ingredientus 5-7 minutes, tada palikite marinuotis po maistine plėvele. Likusį svogūną supjaustykite pusžiedžiais, petražoles ir krapus smulkiai supjaustykite, išmaišykite ir įberkite druskos.
Svogūnus pabarstykite cukrumi, taip pat įpilkite obuolių sidro acto. Iš mėsos formuojame nedideles dešreles.
Kiekvieną dešrelę apkepkite keptuvėje su augaliniu aliejumi iki auksinės rudos spalvos iš visų pusių.
Gauname skanų ir sultingą lula kebabą kartu su marinuotais svogūnais. Ypač skanu lula kebabą įvynioti į pita duoną kartu su svogūnais.