Žmonės skirtingais laikais naudojo slapukus skirtingais būdais. Šio deserto funkcionalumas buvo toks įvairus, kad buvo sukurti specialūs sausainių receptai prie vyno.
Šiais laikais tokio tipo desertai su alkoholiu nevartojami. Tikriausiai tokia tendencija nustojo būti populiari po to, kai sausainiai prasiskverbė į masinę vartotojų kultūrą.
Šiais laikais neįmanoma rasti parduotuvės, kurioje nebūtų prekystalio su sausainiais.
Jei nenorite pirkti saldžių sausainių, turėtumėte pasigaminti patys.
Ingredientai varškės sausainiams:
varškės sūris – 200 g;
kokoso drožlės – 4 v.š. l.;
sviestas – 80 g;
cukrus – 6 šaukštai. l.;
druska – žiupsnelis;
kepimo milteliai – šaukštelis;
miltai – 200 g.
Varškės sausainių ruošimas:
Į varškę įpilkite sviesto, įberkite porą šaukštų granuliuoto cukraus, druskos ir išmaišykite iki vientisos masės. Į varškės masę pagal skonį galite įdėti ir vanilinio cukraus.
Į varškės masę įsijokite miltus ir kepimo miltelius, užminkykite elastingą ir tankią tešlą. Bandelę padalinkite į dvi dalis, susukite jas mažesniais nei cm storio sluoksniais.
Sulygiuokite sluoksnius išilgai kraštų, sukurdami stačiakampius. Sluoksnių paviršių pabarstykite cukrumi ir kokoso drožlėmis ir susukite į vamzdelius.
Vamzdelius padalinkite į maždaug 3-5 cm ilgio gabalėlius, dėkite ant kepimo skardos, padengtos pergamentu.
Sausainius reikia kepti 180 laipsnių temperatūroje 20 minučių.
Išvirus nepamirškite sausainių apibarstyti cukraus pudra. Dėl varškės jis viduje minkštas ir švelnus, labai saldus, su kokoso dvelksmu.