Pokštas, kad šiaurės žmonių mėgstamas patiekalas dažnai susideda tik iš mėsos ir tešlos, užkariavo visą internetą. Tačiau šiame anekdote yra dalis tiesos. Dėl atšiauraus klimato žmonės maitinosi labai maistingai. Didėjanti kūno riebalų ir raumenų masė leido išgyventi stiprias šalnas.
Manoma, kad pirmieji pyragaičiai buvo gaminami su mėsa. Likę įdarai į šiauriečių virtuves atkeliavo gerokai vėliau. Žmonės dėl skurdo mėsą pradėjo keisti daržovėmis.
Kai žmonės pradėjo keltis į miestus, daržovių pyragai tapo kulinarijos tradicija kaip duoklė tradicijoms. Pavyzdžiui, nepaisant visos maisto gausos, pyragaičiai su bulvėmis vis dar populiarūs.
Ingredientai bulvių pyragams:
- kefyras – 250 ml;
- kiaušinis – vnt.;
- druska – šaukštelis;
- cukrus – a.š. l.;
- augalinis aliejus – 30 ml;
- miltai – 400 g;
- kepimo milteliai – šaukštelis;
- virtos bulvės – 400 g;
- svogūnai – vnt.;
- petražolės – krūva.
Bulvių pyragų ruošimas:
Dubenyje su kefyru sumaišykite kiaušinį, druską, granuliuotą cukrų ir augalinį aliejų. Į gautą mišinį suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, o rankomis minkykite tešlą į nelipnią ir lanksčią tešlą.
Įdėkite tešlą į plastikinį maišelį ir palikite šiltai 15 minučių. Įdarui nuskustas virtas bulves sutrinkite į tyrę. Svogūną supjaustykite ketvirčio žiedais ir pakepinkite augaliniame aliejuje, kol suminkštės.
Smulkiai supjaustykite petražolių kekę ir sudėkite į bulvių košę kartu su svogūnu. Įdarą pasūdykite pagal skonį ir sumaišykite ingredientus.
Tešlą padaliname į 16 kolobokų, kuriuos uždengiame celofanu ir rankšluosčiu. Savo ruožtu kiekvieną bandelę suminkyti į nedidelį plokščią pyragą, į kurį dedame po šaukštą įdaro.
Uždenkite įdarą tešloje ir apverskite pyragėlius siūle žemyn. Įkaitintame augaliniame aliejuje ant vidutinės ugnies kepkite pyragus iki auksinės rudos spalvos.
Dėl kefyro tešla pyragams yra erdvi ir minkšta.