Vienintelis mitybos pokytis širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymo riziką gali sumažinti iki 17 proc., rodo naujas tyrimas.
Pusryčiai neabejotinai yra vienas svarbiausių dienos valgių. Daugelis žmonių rytais valgo kiaušinius.
Vieni kiaušinius verda, kiti kepa omletą. Internete – begalybė receptų šiam produktui paruošti.
Tačiau „BMC Medicine“ paskelbtas naujas tyrimas rodo, kad galbūt reikėtų kiaušinius iškeisti į širdies sveikatai palankesnį maistą.
Tyrėjų komanda nustatė, kad vietoj kiaušinio suvalgius saują riešutų, rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis sumažėja net 17 proc.
Be to, pasirinkus traškius maisto produktus, 18 proc. sumažėjo diabeto išsivystymo ir 15 proc. sumažėjo ankstyvos mirties rizika.
Tyrime siūloma pusryčių kiaušinius pakeisti maždaug 25–28 g riešutų.
Tačiau tyrėjai nesako, kad kiaušinius reikėtų visiškai išbraukti iš savo mitybos raciono.
Tai ne pirmas tyrimas, kuris perspėja, kad kiaušiniai kenkia širdžiai. Visgi, daugelis ekspertų pabrėžia, kad tvirtesnėms išvadoms reikia daugiau įrodymų.
Šio tyrimo autoriai bandė įvertinti „madingų“ augalinės kilmės maisto produktų įtaką sveikatai. Rezultatai parodė, kad žuvį ir jūros gėrybes pakeisti augalinės kilmės produktais nėra naudinga.
Taip pat nerasta jokių įrodymų, kad pieno produktų atsisakymas galėtų sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Tačiau, pakeitus pieną riešutais, labai nežymiai sumažėjo ankstyvos mirties rizika.
Tyrimo rezultatai taip pat atskleidė, kad žmonėms, kurie 50 g perdirbtos mėsos – dešros atitikmenį – pakeitė ankštinėmis daržovėmis, lęšiais, avinžirniais ar pupelėmis, širdies ligų rizika buvo 23 proc. mažesnė.
Be to, jei žmogus vietoj perdirbtos mėsos suvalgydavo 28–50 g riešutų, širdies ligų rizika sumažėdavo dar labiau – iki 27 proc.
Tyrimo bendraautorė dr. Sabrina Schlesinger paragino iš naujo įvertinti savo pusryčių pasirinkimus.
„Daugelis žmonių rytą pradeda su kiaušiniene ar kitu keptuvėje ruoštu maistu, tačiau šios analizės rezultatai rodo, kad geriau būtų rinktis augalinės kilmės produktus“, – sakė S.Schlesinger.