Vienas iš populiariausių garnyrų Europoje yra lecho. Šis patiekalas buvo išrastas Vengrijoje, iš kur paplito visame pasaulyje. Dabar lecho ruošiamas pagal daugybę skirtingų receptų. Tačiau tikslaus šio patiekalo recepto nėra. Žinoma, kad lecho visada yra saldžiųjų raudonųjų pipirų, pomidorų ir svogūnų.
Lecho naudojamas Vokietijoje kaip garnyras prie mėsos patiekalų, Prancūzijoje jis naudojamas kaip Ratatouille pakaitalas.
Daugelyje šalių įprasta lecho daryti žiemą. Pateikiame receptą, kaip galite pasigaminti lecho namuose.
Ingredientai lecho:
pomidorai – 2,5 kg;
paprika – 2 kg;
česnakai – 50 g;
cukrus – 4 šaukštai. l.;
druska – 2 šaukštai. l.;
malti juodieji pipirai – 1 šaukštelis;
actas 9% – 2 šaukštai. l.;
augalinis aliejus – 120 g.
Lecho paruošimas:
Sterilizuokite stiklainius ir dangtelius verdančiame vandenyje, o po to šiltoje orkaitėje arba mikrobangų krosnelėje. Nuimkite pomidorų stiebus ir padarykite skersinį pjūvį. Pomidorus užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite 10-15 min.
Šiuo metu nulupkite česnako skilteles ir pašalinkite pipirų stiebus bei vidų. Papriką supjaustykite dideliais gabalėliais, o česnako skilteles – plonais griežinėliais.

Pomidorus nulupkite ir supjaustykite griežinėliais, sudėkite į puodą.

Ant vidutinės ugnies užvirinkite pomidorus, po 4 minučių sutrinkite trintuvu.

Pomidorų masę dar kartą užvirkite, suberkite granuliuotą cukrų, druską ir maltus juoduosius pipirus. Pomidorus supilkite augaliniu aliejumi ir kepkite po laisvai uždarytu dangčiu 5 minutes.
Į pomidorų mišinį įpilkite česnako ir pipirų.

Daržoves įmaišykite į pomidorų mišinį ir vėl užvirinkite, tada virkite 10 minučių.
Po to į mišinį supilkite actą ir išmaišykite. Sumažinkite ugnį iki minimumo ir pradėkite atsargiai perkelti lecho į stiklainius. Lecho skardines susukite ir apverskite aukštyn kojomis.

Karštus stiklainius uždenkite rankšluosčiu ir palikite, kol atvės. Pasirodo, tai klasikinis skanus lecho žiemai.
