Yra daug įvairių kotletų gaminimo būdų. Vieni maltą mėsą gamina iš kelių rūšių mėsos ir deda riebalų, vieni atsisako svogūnų ir duonos, kiti dėl sultingumo į faršą deda sutrinto ledo. Yra daug įvairių receptų – juos vienija ne tik originalumas, bet ir galutinis geras rezultatas.
Pirmieji kotletai neturėjo jokio ryšio su šiuolaikiniais receptais. Faktas yra tas, kad prancūziškas kotletas yra šonkaulis ant kaulo. Dabar pasikeitė kotletų ruošimo būdai. Nors Prancūzijoje kotletą vis dar ruošia pagal tradicinį receptą.
Papasakosime, kaip virti mums įpratusius sultingus kalakutienos kotletus.
Kalakutienos kotletų ingredientai:
Turkija – 1,5 kg;
Duona – 200 g;
Pienas – 250 g;
Sviestas – 100 g;
Druska – 20 g;
malti juodieji pipirai – 3 g;
Muskato riešutas – 1 g;
Česnakai – 20 g.
Kalakutienos kotletų ruošimas:
Nuo duonos nupjaukite pluteles ir pamirkykite piene. Kalakutieną supjaustykite mažais griežinėliais, palikite odelę taip, kaip norite.
Mėsmalėje sumalkite kalakutieną kartu su iš pieno išspausta duona. Į faršą su duona supilti sviestą, išmaišyti ir vėl sumalti.
Į maltą mėsą įberkite druskos, juodųjų pipirų ir muskato riešuto. Česnako skilteles perspauskite per spaudą ir sudėkite į maltą mėsą, sumaišykite ingredientus.
Faršą uždenkite maistine plėvele ir palikite pusvalandžiui šaldytuve.
Iš šaltos maltos mėsos formuojame kotletus, dedame ant kepimo skardos su pergamentu, pateptu augaliniu aliejumi.
200 laipsnių temperatūroje kotletus kepkite 5-10 minučių, tada temperatūrą sumažinkite iki 160 laipsnių. Periodiškai kotletus aptepkite ištirpusiais riebalais ir kepkite 20 minučių.
Dar kartą aptepkite kotletus riebalais ir kepkite paskutines 10 minučių 210-250 laipsnių temperatūroje.
Rezultatas – sultingi kalakutienos kotletai. Tokiu atveju į faršą kiaušinio dėti nereikia, nes taip vištienos kotletai bus šiurkštesni.