Medaus vyniotinis yra skanus ir kvapnus desertinis patiekalas, išpopuliarėjęs Rusijos ir Rytų Europos virtuvėje. Šis desertas yra plonas pyragas iš medaus ir kiaušinių, kuris vėliau atsargiai susukamas į vyniotinį su įvairiais įdarais.
Medaus suktinuko istorija siekia senovės laikus, kai medus buvo laikomas saldumo ir gausos simboliu. Rusų tradicijoje medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip natūralus įvairių kulinarinių gaminių saldiklis.
Medaus suktinukų receptai buvo perduodami iš kartos į kartą, o šiandien yra daugybė šio deserto variantų, kurių kiekvienas turi savo unikalių savybių.
Ingredientai plutai:
Medus – 150 g;
Miltai – 150 g;
Soda – 1 šaukštelis;
Kiaušinis – 2 vnt.;
Cukrus – 50 g;
Druska – žiupsnelis;
Augalinis aliejus – 50 ml.
Ingredientai kremui:
Sviestas – 200 g;
kondensuotas pienas – 380 g;
Žemės riešutai – 50 g;
virtas kondensuotas pienas – 150 g;
kokoso drožlės – 20 g.
Medaus ritinio paruošimas:
Kiaušinius sumaišykite su druska ir cukrumi ir plakite mikseriu 2-3 minutes. Į mišinį įpilkite medaus ir augalinio aliejaus ir toliau plakite, kol ingredientai susijungs.
Į mišinį supilkite miltus ir sodą, užminkykite tirštą, vienalytę tešlą. Uždenkite kepimo skardą pergamentu ir supilkite į ją tešlą, paskirstydami ją per visą paviršių.
Kepkite vyniotinį 180 laipsnių temperatūroje 11 minučių. Kremui sviestą išplakti, palaipsniui supilti kondensuotą pieną.
Tortui pašaliname nelygius kraštus, o iš atraižų darome užpilą. Tortą patepkite grietinėle, pabarstykite žemės riešutais ir ant paviršiaus paskirstykite virintą kondensuotą pieną.
Įdarą susukti į vyniotinį, tokį palikti, susukti į pergamentą ir padėti į šaldytuvą 2-3 valandoms. Kokoso drožles galite sumaišyti su likusia grietinėle ir šiuo mišiniu aplieti vyniotinį.
Pasirodo skanus vyniotinis, panašus į medaus pyragą. Šis saldus desertas patiks visiems svečiams.