Čeburekai ir belyashi teisėtai gali būti laikomi svarbia gastronominės kultūros dalimi ne tik savo tėvynėje, bet ir mūsų šalyje. Šio tipo kepiniai SSRS buvo parduodami tiesiog visose perpildytose vietose. Nesvarbu, ar tai buvo eilinė stotis, ar parkas, visur stovėjo palapinės, prekiaujančios čeburekais ir beliašiais.
Patiekalų populiarinimą palengvino tai, kad paprasti žmonės pavargo nuo močiutės pyragų ir norėjo kažko naujo. Atitinkamai, čeburekai ir belyashi tapo viliojančiais analogais.
Šiais laikais tokio tipo kepinių galite rasti ir įvairiose parduotuvėse, palapinėse bei kulinarijos parduotuvėse. Tačiau dėl kai kurių virėjų aplaidumo čeburekai ir beliaši susilaukė abejotinos šlovės.
Kad netaptume nekokybiškų ingredientų auka, paruošime namuose kažką panašaus į belyashi ir pyragus.
Ingredientai mėsos vamzdeliams:
vanduo – 250 ml;
druska – 1,5 šaukštelio;
grietinė – 80 g;
svogūnai – vnt.;
miltai – 450 g;
malta mėsa – 350 g;
kepimo milteliai – 1,5 šaukštelio.
Mėsos vamzdelių paruošimas:
Svogūną supjaustykite mažais kvadratėliais ir sumaišykite su malta mėsa keptuvėje su augaliniu aliejumi. Į įdarą įberkite šaukštelį druskos, išmaišykite ir kepkite, kol iškeps ant vidutinės ugnies.
Šiuo metu pašildykite vandenį iki 65-70 laipsnių, į skystį įpilkite druskos ir grietinės. Į sumaišytus produktus įsijokite miltus ir kepimo miltelius, užminkykite nelipnią ir elastingą tešlą.
Palikite tešlą šiltoje vietoje 15 minučių po dangčiu arba maistine plėvele. Tešlą padalinkite į 10 lygių dalių, kiekvieną iškočiokite į stačiakampį 2 mm storio sluoksnį.
Sudėkite po šaukštą įdaro į sluoksnius ir susukite į vamzdelius. Nepamirškite gerai užsandarinti galų.
Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite augalinį aliejų (100 ml) ir apkepkite vamzdelius iš visų pusių iki auksinės rudos spalvos.
Rekomenduojame prieš patiekiant palikti šiaudelius ant rankšluosčio, kad audinys sugertų visus riebalus.
Galima patiekti su grietine ar bet kokiu padažu.