Rauginti kopūstai – tai produktas, gaunamas rauginant smulkintus kopūstus pieno rūgštimi. Tai vienas populiariausių ir prieinamiausių fermentuotų maisto produktų rūšių, turintis ilgą istoriją ir daug naudingų savybių.
Rauginti kopūstai yra vitaminų C, K, B grupės, taip pat mineralų, tokių kaip geležis, kalis, magnis ir cinkas, šaltinis. Jame taip pat yra probiotikų, kurie skatina žarnyno sveikatą ir stiprią imuninę sistemą.
Rauginti kopūstai gali būti naudojami kaip savarankiškas patiekalas arba kitų patiekalų, tokių kaip kopūstų sriuba, vinaigretas ar pyragai, ingredientas.
Ingredientai:
baltagūžiai kopūstai – 3 kg;
pomidorai – 1,5 kg;
paprika – 1 kg;
morkos – 1 kg;
svogūnai – ½ kg;
cukrus – 6 šaukštai;
druska – 6 šaukšteliai;
saulėgrąžų aliejus – 100 ml;
70% acto esencija – ½ šaukštelio.
Rauginti kopūstai:
Pomidorus supjaustykite mažais griežinėliais ir sudėkite į 8 litrų talpos dubenį. Į pomidorus įpilkite cukraus ir druskos ir palikite, kol pasirodys sultys.
Morkas sutarkuokite stambia tarka, svogūną supjaustykite pusžiedžiais, o papriką – juostelėmis. Morkas, svogūnus ir paprikas sudėkite į dubenį su pomidorais, maišykite, kol susidarys sultys.
Kopūstą supjaustykite mažomis juostelėmis ir sudėkite į dubenį su likusiomis daržovėmis. Į mišinį supilkite augalinį aliejų ir actą, išmaišykite ir palikite šiltoje vietoje 3 valandas.
Dar kartą sumaišykite salotas, supilkite į stiklainius ir suvyniokite. Įdėkite stiklainius į didelį puodą ir iš anksto padėkite rankšluostį ant dugno.
Užpildykite keptuvę vandeniu iki stiklainių pakabų ir virkite pusvalandį. Tada palikite kopūstus atvėsti stiklainiuose ir apverskite juos aukštyn kojomis.
Šias kopūstų salotas galite laikyti šaldytuve arba rūsyje. Puikus pasirinkimas marinuotiems agurkams žiemos šventėms.