Mėsos pyragas pirmą kartą buvo virtas maždaug 5 amžiuje. Žmonija šią informaciją turi dėka kulinarinės knygos, kurią senovės Romos teritorijoje atrado archeologai.
Laikui bėgant mėsos kepalas pradėjo tobulėti.
Šis patiekalas didžiulio populiarumo sulaukė šaltose šalyse, kur didelę reikšmę turi patiekalų sotumas ir riebumas. Todėl Europos šalyse, tokiose kaip Švedija ir Suomija, galite stebėti daugybę įdomių mėsos receptų. Mūsų šalyje yra ir suktinukų receptų.
Pavyzdžiui, verta pateikti vištienos ritinėlio receptą orkaitėje.
Vištienos vyniotinio ingredientai:
Vištiena – 1400 g;
Gouda sūris – 150 g;
Teriyaki padažas – 100 ml;
Svogūnai – 2 vnt.;
Imbiero šaknis – 20 g;
Provanso žolelės – šaukštelis;
Druska – šaukštelis;
Juodieji pipirai – ½ šaukštelio;
Augalinis aliejus – 50 g.
Vištienos ritinio paruošimas:
Vištienos skerdeną supjaustome, pašaliname kremzles, odą ir vidurius. Taip pat atsikratome stuburo, krūtų kaulų ir kitų dalykų.
Gautą vištienos sluoksnį uždenkite celofanu ir išmuškite.
Atskirame dubenyje sumaišykite susmulkintą imbiero šaknį, Provanso žoleles, druską ir maltus juoduosius pipirus.
Į prieskonių mišinį supilkite teriyaki padažą ir išmaišykite.
Svogūną supjaustykite ketvirčio žiedais ir sudėkite į dubenį su mėsa. Mėsą užpilkite padažo ir prieskonių mišiniu ir uždengę palikite valandai pasimarinuoti.
Tada padėkite mėsą ant darbinio paviršiaus, padengto celofanu. Sūrį sumalkite ir pabarstykite mėsos paviršių. Mėsą odele į viršų ir sūrį susukame į vidų, surišame specialiu špagatu.
Kepimo indą ištepkite augaliniu aliejumi, vištienos vyniotinį kepkite 180 laipsnių temperatūroje 60 minučių.
Nepamirškite po virimo atlaisvinti ritinio nuo špagato.
Pasirodo, tai puikus patiekalas, dešros pakaitalas iš parduotuvės.