Slapukai nėra itin senovinis produktas. Ant žmonių stalų jis pasirodė apie VII a. Faktas yra tas, kad pasaulio tautos neturėjo didelio cukraus produktų poreikio.
Sausainiai buvo išrasti Persijoje, gausios cukraus gamybos laikais. Šis desertas tikriausiai leido persams organizuoti namų ritualus.
Slapukai Europą pasiekė XIV amžiuje. Europos šalių monarchai pamėgo sausainius. Netrukus pradėjo pasirodyti originalūs receptai.
Vienas iš sėkmingų sausainių receptų vertas papasakoti išsamiau.
Sausainių tešlos ingredientai:
kiaušiniai - 2 vnt .;
cukrus - 100 g;
augalinis aliejus - 100 ml;
miltai - 300 g;
kepimo milteliai - 10 g;
citrinos žievelės;
persikai sirupe - 80 g.
Ingredientai kremui:
pienas - 300 ml;
trynys - vnt.;
vanilinis cukrus - 10 g;
cukrus - 3 šaukštai. l.
kukurūzų krakmolas - 2 šaukštai. l.
Sausainių ruošimas:
Į puodą supilkite pieną, įpilkite trynio, kukurūzų krakmolo, vanilinio cukraus ir granuliuoto cukraus. Virkite mišinį ant vidutinės ugnies, kol sutirštės, nuolat maišydami šluotele.
Kremą perkelkite į konditerinį maišelį.
Toliau ruošiame tešlą – atskirame dubenyje sumaišome cukrų su kiaušiniais, kol ištirps smėlio grūdeliai. Į kiaušinių mišinį supilkite augalinį aliejų ir išmaišykite.
Miltus, sujungtus su kepimo milteliais, dalimis persijokite į kiaušinių masę. Į tešlą įdėkite citrinos žievelę, rankomis minkykite elastingą tešlą.
Padalinkite tešlą į dvi lygias dalis. Vieną dalį dedame į celofaną ir paliekame šaldytuve 20 min.
Antrąją dalį iškočiokite į apvalų 5-6 mm storio sluoksnį. Naudodami puodelį iš tešlos išpjaukite apskritimus. Tešlos apskritimus dėkite ant kepimo skardos, išklotos pergamentu.
Smulkiai supjaustykite persikus ir padėkite juos į kiekvieno apskritimo vidurį.
Persikų įdarą aptepkite kremu.
Sutarkuokite šaltą tešlos gumulą ir ant kremo uždėkite drožles.
Kepkite sausainius 200 laipsnių orkaitėje 20 minučių.
Iškepus sausainius rekomenduojame apibarstyti cukraus pudra. Taip pasigaminsite skanių sausainių ir jie bus geresni už parduotuvinius.