„Lecho” yra patiekalas, tvirtai susijęs su vengrų kulinarijos tradicijomis, tačiau jo populiarumas jau seniai peržengė Vengrijos ribas ir išplito daugelyje pasaulio šalių. Pagrindiniai klasikinio lecho ingredientai yra saldžiosios paprikos ir pomidorai, o jų derinys sudaro šio ryškaus ir aromatingo
patiekalo
pagrindą
. Lecho galima patiekti kaip savarankišką daržovių patiekalą, kaip troškinį, arba kaip patogų žiemos patiekalą. Dėl savo sodraus skonio ir patrauklios išvaizdos jis tapo savotišku derliaus sezono simboliu – vasaros ir rudens laikotarpiu, kai daržovės būna šviežiausios ir sultingiausios.
Vengrijoje į lecho receptą dažnai dedama paprikos, kuri suteikia patiekalui būdingą skonį ir spalvą, ir rūkytos dešros, todėl jis tampa visaverčiu karštu patiekalu, tinkamu patiekti kaip pagrindinis patiekalas.
Sudedamosios dalys:
- Paprikos – 1,5 kg;
- pomidorai – 1 kg;
- Druska – 25 g;
- Cukrus – 70 g;
- augalinis aliejus – 70 ml;
- Juodųjų pipirų žirneliai – 10 vnt;
- gvazdikėliai – 3 vnt;
- Česnakai – 9 skiltelės;
- lauro lapai – 3 vnt;
- actas 9 % – 30 ml.
Lecho paruošimas:
Išvalykite paprikos vidų, supjaustykite nedideliais gabalėliais. Paprikas užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite 15 min.
Pomidorus susmulkinkite per mėsmalę, sudėkite į puodą. Į pomidorų mišinį įberkite druskos, cukraus, juodųjų pipirų, gvazdikėlių ir augalinio aliejaus
. Užvirinkite pomidorus. Nusunkite nuo paprikų skysčio perteklių ir supilkite jį į verdantį pomidorų
mišinį. Palaukite, kol mišinys vėl
užvirs
, ir virkite 15 minučių. Į lecho sudėkite susmulkintas česnako skilteles ir lauro lapą.
Į lecho supilkite actą ir virkite dar 4-5 minutes. Sudėkite lecho į sterilizuotus stiklainius ir užsukite dangteliais.
Palikite lecho po rankšluosčiu karštyje, kad atvėstų. Pasirodo, tai skanus patiekalas, kurį visą žiemą galima derinti su įvairiais patiekalais.

Sveiki, aš esu Darius Jakelionis – žmogus, mėgstantis dalintis įvairiapusiu turiniu. Rašau naujienas, straipsnius ir aktualijas, o taip pat kuriu kiek lengvesnio pobūdžio turinį – maisto receptus bei horoskopus. Mano tikslas – pateikti skaitytojams tiek naudingos informacijos, tiek įkvėpimo ar net pramogos. Noriu, kad kiekvienas apsilankęs rastų ką nors įdomaus ir vertingo sau.
