1) salotos „Princas”
Ingredientai:
Jautiena – 500 g
virti kiaušiniai – 4 vnt.
Marinuoti agurkai – 6 vnt.
Česnako skiltelės – 3 vnt.
Riešutas – 1 puodelis
Majonezas – 200 g
Paruošimas:
Štai mūsų salotų ingredientai Mėsa jau išvirta (procesą žino beveik kiekviena šeimininkė).
Žinoma, procesas yra daug darbo reikalaujantis, tačiau verta išardyti virtą mėsą į pluoštus.
Tada sutarkuokite agurkus stambia tarka, česnaką perspauskite per spaudą ir sumaišykite agurkus su česnaku! Taip pat virtus kiaušinius sutarkuojame stambia tarka.
Graikinius riešutus reikia susmulkinti ir keletą minučių pakepinti sausoje keptuvėje.
Dabar surinkime savo salotas.
Salotas išdėliojame sluoksniais.
mėsa + majonezas
agurkai su česnaku + majonezas
virti kiaušiniai + majonezas
graikiniai riešutai
Salotas dedame į šaldytuvą užvirti. Labai skanu, sultinga, negaliu nustoti valgyti
2) Karališkosios salotos
Ingredientai:
Krabų lazdelės – 7 vnt.
Oranžinė – 1 vnt.
Vištienos kiaušiniai – 4 vnt.
Česnakai – 1 skiltelė
Konservuoti kukurūzai – 100 g
Majonezas – 100-150 g
Paruošimas:
Paruošti maistą. Atšildyti krabų lazdeles. Kietai išvirkite kiaušinius.
Kiaušinius nulupkite ir supjaustykite mažais kubeliais, krabų lazdeles supjaustykite skersai smulkiais griežinėliais.
Nulupkite česnako skiltelę ir smulkiai supjaustykite peiliu.
Nulupkite apelsiną. Supjaustykite į gabalus. Kiekvieną griežinėlį nulupkite iš plėvelių, tada supjaustykite gabalėliais.
Sumaišykite paruoštus produktus, įpilkite majonezo ir švelniai išmaišykite.
Įdėkite salotas į salotų dubenį ir patiekite.
3) Salotos su kumpiu ir pomidorais
Ingredientai:
Kumpis – 300 g
Pomidorai – 2 vnt.
Kietasis sūris – 150 g
Kepalas – 3 griežinėliai
Česnakai – 2 gvazdikėliai
Augalinis aliejus – kepimui
Majonezas – pagal skonį
Paruošimas:
Duonos riekeles supjaustykite kubeliais.
Į keptuvę supilkite šiek tiek augalinio aliejaus ir kepkite kepalą iki auksinės rudos spalvos. Padėkite ant virtuvinių popierinių rankšluosčių, kad pašalintumėte aliejaus perteklių.
Sutarkuokite kietąjį sūrį.
Pomidorus supjaustykite juostelėmis. Tada taip pat supjaustykite kumpį.
Dubenyje sumaišykite pomidorus, kumpį, sūrį ir skrebučius, įspauskite česnako. Pagardinkite salotas majonezu.
Papuoškite salotas petražolėmis ir pomidorų rožėmis.
Salotos su kumpiu ir pomidorais yra paruoštos.
4) Salotos su vištienos kepenėlėmis
Ingredientai:
Salotos – 1 krūva
Vyšniniai pomidorai (arba nedideli kitų veislių pomidorai, supjaustyti kubeliais)
Svogūnai – 1 vnt.
Konservuoti kukurūzai
Duona (skrutonams)
Šoninė arba augalinis aliejus – 6-8 vištienos kepenėlės
Actas – 1 valgomasis šaukštas. l.
Degalų papildymui:
Alyvuogių aliejus – 4 šaukštai. l.
Actas – 1 valgomasis šaukštas. l.
Česnakai – 2 gvazdikėliai
Druska
Pipirai
Prieskoniai – pagal skonį
Paruošimas:
Svogūną supjaustykite plunksnomis, dėkite į karštą keptuvę ir kepkite ant maksimalios ugnies, kol svogūnas taps skaidrus. Tada įpilkite acto ir pakepinkite dar minutę. Nuolat maišykite. Įpilkite druskos arba cukraus pagal skonį. Leiskite svogūnui šiek tiek atvėsti. Šiuo metu pradėkite gaminti salotų padažą.
Nedideliame inde sumaišykite aliejų, actą, česnaką, druską ir pipirus. Duoną supjaustykite kubeliais (kaip skrebučius žirnių sriubai) ir kepkite keptuvėje iki auksinės rudos spalvos.
Vištienos kepenėles reikia išvalyti nuo venų ir išspjauti, supjaustyti mažais gabalėliais, druska ir pipirais. Dedame į įkaitintą keptuvę, į kurią iš anksto buvo supiltas aliejus, kepame ant vidutinės ugnies, kol iškeps.
Salotų lapus sudėkite ant stiklinio indo, sujunkite juos centre, kad neliktų „skylių“. Toliau išdėliokite sluoksniais: vyšninių pomidorų (ar kitų pomidorų) puselės, svogūnai, šoninė. Supilkite pusę padažo. Sudėkite skrebučius. Kruopščiai išmaišykite centre ir palikite sluoksnius aplink kraštus. Ant viršaus uždėkite vištienos kepenėles, užpilkite likusiu padažu ir pagardinkite maltais juodaisiais pipirais. Patiekite vištienos kepenėlių salotas šiltas.
5) Žaliųjų pupelių salotos
Ingredientai:
šparaginės pupelės – 400 g
Kiaušiniai – 4 vnt.
Česnakai – 1-2 gvazdikėliai
Sviestas – 1 valgomasis šaukštas. l.
Grietinė – pagal skonį
Paruošimas:
Kiaušinius išvirkite kietai ir užpilkite šaltu vandeniu.
Nulupkite ir susmulkinkite šparagines pupeles. Užvirinkite vandenį, įberkite druskos pagal skonį, suberkite pupeles ir virkite iki norimo minkštumo (5-10 min.). Išvirtas pupeles perplaukite kiaurasamtyje po tekančiu šaltu vandeniu.
Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite 1 šaukštą sviesto, suberkite šparagines pupeles ir maišydami pakepinkite su sviestu 5 minutes.
Pakepintas pupeles suberkite į salotų dubenį, ant viršaus išspauskite česnaką.
Kiaušinius nulupkite ir supjaustykite į salotų dubenį su pupelėmis.
Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite grietine ir išmaišykite.
6) Pekino kopūsto salotos su vištiena
Ingredientai:
Pekino kopūstai – 300 g
Vištienos filė – 1 vnt.
Agurkas – 1 vnt.
Kiaušinis – 4 vnt.
Žalieji svogūnai – 1 krūva
Druska, pipirai, majonezas – pagal skonį
Paruošimas:
Vištienos filė leiskite užvirti (skoniui pridėti morkų, svogūnų ir lauro lapelių. Sultinį vėliau panaudojome sriubai). Pekino kopūstą susmulkinti. Smulkiai supjaustykite žalius svogūnus.
Agurką supjaustykite juostelėmis. Kai mūsų vištienos filė atsidarys, supjaustykite ją mažais kubeliais. Taip pat išverdame kiaušinius ir smulkiai supjaustome
Viską sudėkite į salotų dubenį, išmaišykite, druską ir pipirus. Pagardinkite majonezu ir patiekite porcijomis.
7) Salotos su kalmarais
Ingredientai:
Kalmarai – 250−300 g
Pomidorai – 1-2 vnt.
Sūris – 100−200 g
Česnakai – 1 skiltelė
Majonezas
Krapai arba petražolės
druskos, maltų juodųjų pipirų
Paruošimas:
Nuvalykite kalmarus ir padėkite į verdantį vandenį 3 minutėms. Tada nupilkite vandenį ir nedelsdami nuplaukite kalmarus šaltu vandeniu ir supjaustykite juostelėmis. Pomidorus taip pat supjaustykite juostelėmis.
Česnaką išspauskite per spaudą. Sūrį sutarkuokite ant rupios trintuvės. Viską sumaišykite ir pagardinkite majonezu.