Plokštainiai – svarbus rytietiškos virtuvės atributas. Būtent Irane, Irake, Turkijoje ir Egipte galima rasti skaniausių paplotėlių iš įvairių rūšių miltų.
Senovėje šis rytietiškas pyragas buvo kepamas karštame smėlyje. Kaip sako bandę trapios tešlos pyragaičiai, šis skonis su niekuo nepalyginamas.
Arabų šalyse vyrauja ypatingas požiūris į papločius. Šios duonos negalima pjaustyti – ji valgoma tik ją laužant. Taip pat draudžiama mesti arba atsisakyti papločio – tai nuodėmė.
Papasakosime apie vieną iš įdarytų papločių paruošimo būdų.
Ingredientai paplotiniams papločiams:
miltai – 500 g;
druska – 1,5 šaukštelio;
verdantis vanduo – 250 ml;
augalinis aliejus – 2 šaukštai. l.;
malta mėsa – 800 g;
malti juodieji pipirai – ½ šaukštelio;
petražolės – krūva;
žalieji svogūnai – krūva;
vanduo – 50 ml;
sviestas – 60 g;
krapai – krūva;
česnakai – 2 gvazdikėliai;
grietinė – 3 šaukštai. l.
Plokščių ruošimas:
Pusę šaukšto druskos įmaišykite į miltus, užpilkite verdančiu vandeniu. Mentele užminkykite minkštą tešlą, tada rankomis suformuokite rutulį. Tešlą sutepkite augaliniu aliejumi, uždenkite maistine plėvele ir palikite 15 minučių.
Į maltą mėsą įberkite druskos ir maltų juodųjų pipirų. Susmulkinkite petražoles ir žaliuosius svogūnus, supilkite į mėsos mišinį, įpilkite vandens ir gerai išmaišykite.
Padalinkite tešlą į 6 lygias dalis ir suformuokite nedidelius rutuliukus. Kolobokus iškočiokite plonais sluoksniais, kur dedame įdarą. Surenkame tešlą į maišelį, viduje sandariai uždarome maltą mėsą.
Padėkite paplotį siūle žemyn ir atsargiai iškočiokite, kad jis būtų plonesnis.
Įkaitintoje keptuvėje ant silpnos ugnies apkepkite tortilijas iš abiejų pusių po 5-7 minutes.
Perkelkite pyragus į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Sviestą padalinkite į 6 dalis ir ant kiekvieno papločio uždėkite po gabalėlį. Kepkite pyragus 180 laipsnių temperatūroje 10-15 minučių.
Šiuo metu, norėdami paruošti padažą, susmulkinkite krapus ir per spaudą permeskite česnako skilteles. Česnaką ir krapus sumaišykite su grietine, druska pagal skonį.
Šis sultingas paplotėlis puikiai dera su grietinės padažu. Šiam receptui rekomenduojame naudoti ėrieną arba jautieną, taip pat vištieną.