Smėlio pyragas – nuostabus skanėstas, galintis papuošti bet kurį stalą. Švelni trapi tešla kartu su įvairiais įdarais sukuria harmoningą skonio derinį.
Smėlio pyragai populiarūs daugelyje pasaulio šalių. Dėl švelnaus trapios tešlos pagrindo ir įvairių įdarų jie yra universalus pasirinkimas bet kokiam stalui. Jie gali būti saldūs arba sūrūs, su vaisių, uogų, varškės, mėsos ar daržovių įdarais. Todėl kiekvienas gali rasti savo tobulą skonį
. paruoškime paprastą gavėnios smėlio pyragą.
Tešlos ingredientai:
- Vanduo – 160 ml;
- augalinis aliejus – 120 ml;
- Cukrus – 180 g;
- Druska – žiupsnelis;
- raugas – 10 g;
- Miltai – 500 g;
- Vanilinas – 1 g.
Įdaro ingredientai:
- Sudedamosios dalys: serbentai;
- Cukrus – ½ valgomojo šaukšto;
- krakmolo – 2 valg. šaukštai;
- cinamono – 1,5 šaukštelio.
Pyrago paruošimas:
Į vandenį supilkite cukrų, supilkite augalinį aliejų ir išmaišykite. Į cukraus skystį supilkite druską, vaniliną ir kepimo miltelius, išmaišykite
. Į cukraus skystį supilkite miltus, užminkykite elastingą, minkštą ir nelipnią tešlą. Padalykite tešlą į dvi dalis: ⅓ ir
⅔. Didesnę dalį pusvalandžiui įdėkite į šaldytuvą, o mažesnę – į šaldiklį.
Įdarui sumaišykite cukrų ir cinamoną
.
Serbentus pabarstykite krakmolu. Kepimo formą ištepkite augaliniu aliejumi, dugną išklokite pergamentu
. Didelį tešlos gabalą kočėlu ištempkite į sluoksnį ir išdėliokite ant formos dugno ir šonų. Į tešlą supilkite uogas, pabarstykite cukrumi ir cinamonu.
Mažesnį tešlos gabalėlį
sutarkuokite
ant tarkavimo mašinėle ant pyrago viršaus
.
Pyragą kepkite 180 laipsnių temperatūroje 45-50 minučių.

Iškepusį pyragą galima apibarstyti cukraus pudra. Įdarui tinka bet kokios uogos.

Sveiki, aš esu Darius Jakelionis – žmogus, mėgstantis dalintis įvairiapusiu turiniu. Rašau naujienas, straipsnius ir aktualijas, o taip pat kuriu kiek lengvesnio pobūdžio turinį – maisto receptus bei horoskopus. Mano tikslas – pateikti skaitytojams tiek naudingos informacijos, tiek įkvėpimo ar net pramogos. Noriu, kad kiekvienas apsilankęs rastų ką nors įdomaus ir vertingo sau.





