Sumuštiniai – greitas ir patogus užkandžių būdas. Jie gali būti maistingi ir skanūs, jei pasirinksite tinkamus ingredientus. Sumuštinių nauda priklauso nuo to, kokie produktai naudojami. Pavyzdžiui, viso grūdo duona, daržovės ir liesa mėsa ar žuvis gali suteikti jūsų organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Šie sumuštiniai gali būti vitaminų, mineralų ir baltymų šaltinis.
Tačiau jei sumuštiniui naudojama balta duona, majonezas ir kiti kaloringi bei riebūs maisto produktai, jo nauda abejotina. Tokie sumuštiniai gali sukelti svorio padidėjimą ir sveikatos problemų. Svarbu atsiminti, kad sumuštiniai neturėtų pakeisti sotaus valgio. Jie gali papildyti sveiką mitybą.
Ingridientai:
- duona – 4 riekelės;
- majonezas – 2 šaukšteliai;
- kumpis – 6 griežinėliai;
- sūris – 120 g;
- daržovių aliejus;
- kiaušiniai – 3 vnt .;
- pienas – 50 ml;
- druska – žiupsnelis;
- juodieji pipirai – žiupsnelis;
- pomidorai – 2 vnt .;
- žalias svogūnas – krūva.
Karštų sumuštinių ruošimas:
2 duonos riekeles patepkite plonu majonezo sluoksniu, ant jų uždėkite 2 riekeles kumpio. Sūrį sutarkuokite stambia tarka ir dėkite ant kumpio griežinėlių.
Ant sūrio sluoksnio dėkite daugiau kumpio griežinėlių. Uždenkite sumuštinius likusiomis duonos riekelėmis.
Atskirame dubenyje išplakite kiaušinius su druska ir juodaisiais pipirais. Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų ir kiekvieną sumuštinį pamerkite į kiaušinių mišinį.
Kiekvieną sumuštinį apkepkite keptuvėje augaliniame aliejuje iki auksinės rudos spalvos iš abiejų pusių.
Šiuo metu pomidorus supjaustykite plonais griežinėliais ir susmulkinkite žaliuosius svogūnus.
Išimkite sumuštinius iš keptuvės, supilkite likusį kiaušinių mišinį ir sutrinkite kumpį. Sūrį sutarkuokite į plaktą kiaušinienę, sudėkite pomidorų griežinėlius ir susmulkintą svogūną.
Pasirodo, visaverčiai pusryčiai iš karštų sumuštinių ir kiaušinienės.