Saldūs pyragaičiai buvo gana plačiai vertinami tarp daugelio šalių vaikų. Neretai desertus pakeisdavo pyragėliai su įvairiais vaisių įdarais. Ilgą laiką desertai pyragų ir pyragaičių pavidalu NVS šalyse nebuvo priimti. Faktas yra tas, kad žmonės turėjo vertą analogą – pyragus.
Net ir po šimtmečių pyragai su įvairiais saldžiais įdarais išlieka mėgstamiausi tarp daugelio. Tikriausiai nostalgija praeičiai vaidina svarbų vaidmenį, pavyzdžiui, močiutės kaimo kepiniams. Gal pyragai tikrai skanesni už šiuolaikinius pyragus.
Paruoškime vieną iš saldžių pyragėlių arbatos vakarėliui.
Pekano pyrago ingredientai:
šiltas pienas – 300 ml;
Cukrus – 100 g;
Kiaušinis – vnt.;
Mielės – šaukštelis;
Sviestas – 150 g;
Miltai – 500 g;
Graikiniai riešutai – 300 g;
Kondensuotas pienas – 150 g.
Pekano pyrago paruošimas:
Į šiltą pieną supilkite granuliuotą cukrų, sumuškite kiaušinį ir maišykite ingredientus, kol ištirps smėlio grūdeliai. Į pieną supilkite mieles. Ištirpinkite sviestą, supilkite į pieną ir išmaišykite.
Miltus persijokite į pieną ir užminkykite tirštą tešlą.
Tešlą dėkite į 22×22 cm kepimo formą ir suformuokite lygų sluoksnį. Tešlą uždenkite maistine plėvele ir palikite šiltai pusvalandžiui.
Celofane kočėlu susmulkinkite riešutus iki stambių trupinių. Ant pyrago viršaus pabarstykite graikiniais riešutais.
Pyragą kepkite 170 laipsnių temperatūroje 35 minutes.
Tada pyrago viršų gausiai užpilkite kondensuotu pienu.
Pyragą skirtingose vietose persmeigiame iešmeliu, kad kondensuotas pienas susigertų į vidų.
Rezultatas – sultingas ir saldus riešutų pyragas. Be graikinių riešutų, pyragui naudojami lazdyno riešutai, migdolai ir žemės riešutai.