Atostogos Lietuvos pajūryje vis dar vilioja tūkstančius poilsiautojų, tačiau kai kuriems apsilankymas kavinėje gali tapti mažiau atpalaiduojančiu, o labiau – šokiruojančiu patyrimu. Tuo įsitikino skaitytoja Loreta, pasidalijusi su naujienų portalu savo netikėta patirtimi – ir ne, ne dėl blogo aptarnavimo ar prastų orų. Kalta… cepelinų kaina.

„Noriu pasidalinti, kokios cepelinų kainos šiemet mus pasitiko Palangoje. Pasakykite man, ar čia normalu?“ – laiške rašo Loreta, atvirai pripažinusi – tokios kainos pribloškė.
Cepelinų porcija – 12 eurų, kugelis – virš 10: „Tai jau tampa prabanga“
Anot moters, viskas vyko įprastai – poilsiautojai išalko, užsuko į pirmą pasitaikiusią kavinę. Tačiau pažvelgus į meniu, teko gerokai aiktelėti: cepelinų porcija – 12 eurų, o kugelis – net 10,50. Ir tai – be gėrimų.
„Tikrai jau visko gyvenime mačiau, bet kad už cepelinus tiek mokėčiau – dar neteko. Tiesiog darosi nebenormalu“, – atvirai stebėjosi Loreta.

Ji iškart atmeta dažną argumentą – jei per brangu, gaminkis pats. „Ar jūs per atostogas patys cepelinus lipdotės, ar leidžiate sau pailsėti?“ – retoriškai klausia moteris. „Atvykome paatostogauti, pavalgyti lauke, bet kainos tokios, kad net apetitas dingsta.“
Pajūrio „tradicija“ tampa prabanga šeimoms
Loreta pastebi, kad daugeliui lietuvių cepelinų porcija Palangoje – tarsi atostogų ritualas, kurio praleisti nesinori. Tačiau dabar šis ritualas gali gerokai patuštinti piniginę, ypač jei keliaujama su šeima.
„Pagalvokit – šeima su dviem ar trim vaikais, visi nori po porciją. Štai ir nėra nei pusės šimto eurų, o dar jei kokio limonado ar deserto… Galima ir šimtą eurų palikti už pavakarieniavimą. Kur mes einame su tokiomis kainomis?“ – piktinasi skaitytoja.
Verslininkai vėliau skųsis, kad vasara „nepavyko“?
„Labai nustebsiu, jei po tokios vasaros kas nors dar sakys, kad nepavyko užsidirbti. Su tokiais įkainiais tik spėk skaičiuoti pelną“, – ironizuoja Loreta.
Ji pripažįsta, kad kartą ar du per atostogas gal ir galima „atgailėti“ dėl tradicijos, bet kainos – jau nebe protingos, o tiesiog absurdiškos.
Cepelinai – nacionalinis paveldas ar turistinė prabanga?
Kadaise laikytas kasdieniu, sočiu lietuvišku patiekalu, cepelinas šiandien, regis, transformuojasi į turistinį delikatesą. Ar Palanga išlieka prieinama visiems, ar tampa tik tiems, kurie pasiruošę už paprastą bulvinį patiekalą mokėti kaip už gourmet vakarienę – klausimas lieka atviras.
Vieną aišku Loreta sako be dvejonių: „Cepelinai po 12 eurų – tai jau nebe pokštas, tai ženklas, kad kažkas mūsų poilsio kultūroje pasislinko per toli.“
