Pyragai išgarsėjo dar senovėje. Tai labai paprastas ir primityvus patiekalas, kuriuo galėjo mėgautis ir turtingi, ir neturtingi žmonės. Pyragai skyrėsi įdarais. Turtingieji galėjo sau leisti nuolat valgyti mėsos pyragus. Neturtingieji tenkinosi pyragais su daržovėmis ir žolelėmis
. Iš pradžių pyragų tešla buvo nevalgoma. Jos funkcija buvo pernešti turinį. Kulinarai nusprendė, kad tešla turi būti valgoma. Taip gimė šiuolaikinių pyragų koncepcija
. Pasigaminkime paprastą pyragą iš minimalių ingredientų be orkaitės.
Varškės pyrago ingredientai:
- Kiaušiniai – 4 vnt;
- bulvės – 600 g;
- druskos – ½ šaukštelio;
- paprikos – ½ šaukštelio;
- raudonėlio – ½ šaukštelio;
- varškės – 300 g;
- česnako – skiltelė;
- petražolių – ryšulėlis;
- krapų – ryšulėlis.
Varškės pyrago paruošimas:
Išvirkite iki virimo nuluptas bulves, sutarkuokite jas stambia tarka. Į bulves įmuškite kiaušinius, įberkite druskos, paprikos ir raudonėlio, išmaišykite.
Varškę pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais, įspauskite skiltelę česnako. Petražoles ir krapus smulkiai supjaustykite, suberkite į varškę ir išmaišykite.
Keptuvę ištepkite sviestu ir ant dugno sudėkite ½ bulvių mišinio. Ant bulvių masės sudėkite varškės įdarą, uždenkite antrąja bulvių dalimi.
Pyragą kepkite keptuvėje po dangčiu ant vidutinės ugnies. Kai tik pyragas laisvai atšoka nuo dugno, apverskite jį į kitą pusę ir kepkite panašiai.
Iškepęs pyragas iš karto nusistovės.
Jį galite patiekti su grietine, tai greitas patiekalas be miltų ir orkaitės.

Sveiki, aš esu Darius Jakelionis – žmogus, mėgstantis dalintis įvairiapusiu turiniu. Rašau naujienas, straipsnius ir aktualijas, o taip pat kuriu kiek lengvesnio pobūdžio turinį – maisto receptus bei horoskopus. Mano tikslas – pateikti skaitytojams tiek naudingos informacijos, tiek įkvėpimo ar net pramogos. Noriu, kad kiekvienas apsilankęs rastų ką nors įdomaus ir vertingo sau.
