Kotletai yra tikras reiškinys Europos virtuvės raidoje. Be to, taip yra ne tik dėl to, kad kiekvienoje valstybėje šis mėsos patiekalas ruošiamas skirtingai. Kotletai pradėjo įasmeninti gerai maitinamą gyvenimą, kurio kiekvienas žmogus siekė XX amžiuje.
Šis mėsos patiekalas buvo mėgstamas aristokratų, menininkų ir muzikantų. Pavyzdžiui, Salvadoras Dali labai mėgo kotletus.
Jo siurrealistiniuose paveiksluose buvo vaizduojami kotletai. Menininkas jas nutapė ant drobės, kurioje anksčiau buvo nupiešęs žmonos portretą.
Taip Salvadoras viename darbe realizavo iš karto dvi savo aistras – mylimai moteriai ir maistui.
Žinoma, kotletai paliko kultūrinį pėdsaką kituose meno kūriniuose. Pakalbėsime apie tai, kaip skaniai ir kuo paprasčiau iškepti kotletus.
Ingredientai kotletams:
malta mėsa – 600 g;
malti juodieji pipirai – ½ šaukštelio;
svogūnai – 100 g;
druska – šaukštelis;
bulvės – 150 g;
vanduo – 100 ml;
česnakai – 4 gvazdikėliai;
pienas – 100 ml;
duona – 80 g;
majonezas – 80 g.
Kotletų gaminimas:
Svogūną supjaustykite kuo mažesniais gabalėliais, suberkite į dubenį su malta mėsa ir gerai išmaišykite ingredientus. Nuo duonos pašaliname visas pluteles, dedame į dubenį su pienu ir laukiame, kol trupiniai išmirks.
Per spaudą įmeskite česnako skilteles į mėsos mišinį. Nulupkite bulves ir supjaustykite mažais trintuvės dantukais. Į faršą suberkite bulvių traškučius ir pieno trupinius.
Į bendrą produktų masę įberkite majonezo, druskos ir maltų juodųjų pipirų. Mėsos masę sumaišykite rankomis ir gerai išplakite, kad faršas prisisotintų deguonimi.
Po visų procedūrų mėsos mišinį uždenkite maistine plėvele ir padėkite pusvalandžiui į šaldytuvą. Kepimo skardą uždenkite pergamentu ir ant paviršiaus išdėliokite suformuotus kotletus.
Kepkite kotletus 210 laipsnių orkaitėje 10 minučių. Tada išimkite kepimo skardą ir užpildykite paviršių vandeniu. Įdėkite kotletus atgal į tos pačios temperatūros orkaitę 30 minučių.
Šiame recepte esantis vanduo kotletams suteikia sultingesnį skonį.
Jei nesate tikri dėl pergamento, rekomenduojame tiesiog sutepti kepimo skardą sviestu, o ne kepimo popieriumi.