Kai vasaros viduryje šiltnamiuose agurkai ima nokti greičiau nei spėjame juos suvalgyti, vis daugiau šeimininkių ima ieškoti būdų, kaip šį derlių išsaugoti žiemai. Maisto tinklaraštininkė Renata Šniolienė, geriau žinoma kaip „Kūmutės virtuvė“ autorė, dalijasi išskirtiniu receptu, kuris ne tik paprastas, bet ir garantuotai nudžiugins kiekvieną traškių raugintų agurkų gerbėją.
Tobulintas metų metus
Renata šį agurkų rauginimo būdą ištobulino per daugelį metų – iš pradžių raugdavo nepjaustytus agurkus, o vėliau ėmė naudoti ir peraugusius, pjaustydama juos juostomis. Rezultatas – nuostabiai traškūs ir gaivaus skonio agurkai, kurių skonis žiemą primena šviežiai paraugtus. Šis būdas tapo tikra atradimo akimirka ir dabar tapo nepakeičiamas žiemos užkandžių lentynoje.
Ingredientai
- Peraugę agurkai (lupami, be sėklų, pjaustomi apie 2 cm pločio juostomis)
- 1 l šilto vandens (apie 40 °C)
- 3 v. š. be kaupo rupios druskos (apie 75 g)
- 3–4 skiltelės česnako
- Sauja krapų žiedynų
- Sauja vyšnių ir juodųjų serbentų lapų (mišinyje)
Rauginimo procesas
- Agurkų juostas dėkite į gilesnį indą.
- Užpilkite 1 litru šilto vandens, įdėkite druskos.
- Tęskite šį sluoksniavimą – vėl vanduo, vėl druska – kol visos juostos bus apsemtos skysčiu.
- Įberkite įpjaustytus česnakus, sudėkite pagniaužytus lapus.
- Rankomis viską gerai išmaišykite, kol nebesijus druskos kristalų.
- Juostas pridengkite lėkšte (svoris nereikalingas) ir palikite rūgti 2–3 dienoms kambario temperatūroje.
- Kaskart bent porą kartų per dieną atidenkite ir pamaišykite.
Paruošimas žiemai
- Po rūgimo juostas perplaukite po šaltu vandeniu, sudėkite į sietelį ar koštuvą, kad nusivarvėtų.
- Rūgimo skystį išpilkite – jo nenaudosite.
- Išplaukite ir 70 °C temperatūroje (su vėjelio režimu) iškaitinkite 1 l ar 0,7 l stiklainius.
- Naudokite tik naujus dangtelius, juos perplaukite karštu vandeniu.
- Agurkų juostas tvarkingai dėkite į stiklainius, bet jų nesuspauskite per stipriai – jos jau lankstesnės, tad telpa daug.
- Kiekvieną stiklainį iki viršaus užpilkite šaltu vandeniu ir nedelsiant užsukite.
- Užsuktus stiklainius iškart neškite į rūsį ar kitą vėsią vietą – ten sustos rūgimo procesas, o skonis išliks lyg šviežiai paraugus.
Kuo ypatingas šis receptas?
Tai ne tik paprastas konservavimo būdas, bet ir puiki proga sunaudoti peraugusius agurkus. Rezultatas – skonis, primenantis vasarą. Juostos tinka kaip užkandis prie mėsos, puikiai dera prie bulvių patiekalų, o net ir sriuba, pagaminta iš jų, nustebins gaivumu.
