Pyragai yra seniausias desertas, atėjęs žmonėms iš senovės Romos. Tada pyragas pastebimai skyrėsi nuo to, ką turime dabar. Archeologų rastas romėniškas pyragas susideda tik iš biskvito. Biskvite yra ne tik miltų, bet ir medaus bei įvairių džiovintų vaisių. Tada niekas nemokėjo gaminti kremo. Todėl pyragaičiai buvo kepami panašūs į pyragus.
Tik XVII amžiuje konditeriai pradėjo kurti sodrų kremą. Jis buvo aktyviai derinamas su sausainiais. Taip atsirado gražūs sodrūs pyragaičiai, kuriuos dažnai sutikdavo aukštuomenės baliuose. Daugelis imperatorių ir imperatorių mėgo pyragus ir pyragus su lengvu oriniu kremu.
Papasakosime apie vieno iš paprastų pyragų receptą.
Biskvito ingredientai:
Kiaušiniai – 2 vnt.;
Druska – žiupsnelis;
Cukrus – 40 g;
Sviestas – 15 g;
Miltai – 35 g;
Kakava – 10 g;
Kepimo milteliai.
Ingredientai kremui:
Varškės sūris – 200 g;
Grietinėlė 33% – 250 ml;
Kondensuotas pienas.
Ingredientai glaistui:
Šokoladas – 100 g;
Augalinis aliejus – 40 ml;
Žemės riešutai – 100 g.
Torto ruošimas:
Į dubenį įmuškite kiaušinius, įberkite druskos ir cukraus, išplakite iki purumo. Į kiaušinius įmuškite sviestą ir išmaišykite.
Į kiaušinius įsijokite miltus, kepimo miltelius ir kakavą, užminkykite tirštą biskvitinę tešlą. Biskvitą kepkite 180 laipsnių temperatūroje 15 minučių, malkite, kol susidarys rupūs trupiniai.
Kremui sumaišykite varškės sūrį su grietinėle ir kondensuotu pienu, plakite iki purios, stabilios smailės.
Iš keptuvės išimkite trečdalį biskvito trupinių.
Likusius trupinius sutankiname ir sutepame virintu kondensuotu pienu. Kremą sudėkite į konditerinį maišelį ir užpilkite ant kondensuoto pieno sluoksnio paviršiaus.
Kremo sluoksnį pabarstykite sausainių trupiniais. Pirmiausia ant trupinių paviršiaus užpilkite virintą kondensuotą pieną ir grietinėlę. Glajui ištirpinkite šokoladą su augaliniu aliejumi.
Suberkite smulkintus žemės riešutus į šokoladą ir išmaišykite. Torto viršų ištepkite šokoladiniu glaistu su riešutais.
Tortą palikite šaldytuve 2 valandoms.
Dėl to turime paprastą pyragą, panašų į garsųjį „Snickers“ desertą.