Khychiny – nacionalinis karačajų-balkarų virtuvės patiekalas, tai paplotėlis su įdaru. Įdaras gali būti įvairus: malta mėsa, žolelės, sūris ar jų deriniai.
Balkariniai chichinai nuo kitų rūšių chichinų skiriasi savo plonumu ir tešlos švelnumu. Jie kepami sausoje keptuvėje ir, iškepę, sutepami sviestu. Tai suteikia jiems ypatingą skonį ir aromatą.
Gatavus chichinus sutepame lydytu sviestu ir sukrauname vienas ant kito. Patiekite karštą.
Ingredientai tešlai:
miltai – 400 g;
vanduo – 250 ml;
druska – 1 šaukštelis;
augalinis aliejus – 2 šaukštai;
Užpildo ingredientai:
virtos bulvės – 4 vnt.;
suluguni sūris – 300 g;
druska – 1 žiupsnelis;
malti juodieji pipirai – 1/3 šaukštelio.
Paruošimas:
Giliame dubenyje miltuose padarykite duobutę, supilkite vandenį, įberkite druskos ir pradėkite minkyti. Kai formuojate gumulą, įpilkite augalinio aliejaus ir toliau minkykite, pirmiausia inde, tada ant darbinio paviršiaus.
Minkykite tešlą ant stalo iki elastingos ir minkštos, uždenkite celofanu ir palikite. Įdarui sutrinkite virtas bulves, ant jos smulkia tarka sutarkuokite suluguni sūrį, lengvai įberkite druskos ir pipirų.
Sumaišykite visus įdaro ingredientus. Dar kartą užminkykite tešlą, padalinkite į 5 dalis ir suformuokite rutuliukus. Palikite bandeles 5 minutes po celofanu.
Toliau bandeles iškočiokite į 15 cm skersmens sluoksnius, į kiekvieną sluoksnį sudėkite įdaro gumuliukus, tyrę su sūriu uždenkite tešlos viduje, tarsi maišelyje.
Tešlos gumulėlius lengvai išlyginkite su įdaru. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek augalinio aliejaus ir kočėlu iškočiokite chichinus iki 20-25 cm skersmens.
Įdėkite chichiną į keptuvę ir uždenkite dangčiu. Apkepkite papločius iš abiejų pusių po 3-4 minutes. Išpučiant pyragą galima padaryti skylutes.
Gatavus papločius ištepkite sviestu.
Rezultatas – puiki chichina, kurią galima patiekti be nieko arba su mėsa.