Marinuoti agurkai XV amžiaus pabaigoje tapo Dievo dovana aukštuomenei. Faktas yra tas, kad agurkai tik ką pateko į Europos daržovių rinką. Ši daržovė buvo populiari. Tačiau jis turėjo didelį trūkumą – nebuvo galima ilgai laikyti. Todėl buvo nuspręsta agurkus raugti didelėse ąžuolo statinėse. Carui ir jo bojarams patiko šis gaminimo būdas.
Marinuoti agurkai buvo sodraus skonio ir visai tiko vaišėms. Dėl to bajorai 5 šimtmečius negalėjo atsisakyti marinuotų agurkų.
Verta pateikti marinuotų agurkų paruošimo būdą, kurio taip pat negalite atsisakyti.
Ingredientai raugintiems agurkams:
verdantis vanduo - 1 litras;
druska - 25 g;
cukrus - 36 g;
agurkai - 530 g;
saldieji pipirai - 1/3 vnt .;
krapų skėtis - 1 vnt .;
lauro lapas - 1 vnt .;
juodieji pipirai - 4 vnt .;
kvapieji pipirai - 2 vnt.;
česnakai - 2 gvazdikėliai;
actas 70% - 0,5 šaukštelio.
Marinuotų agurkų paruošimas:
Stiklainius ir dangtelius sterilizuokite orkaitėje arba verdančiame vandenyje. Agurkus nuvalome nuo baltos dangos ir pamerkiame į šaltą vandenį. Krapų skėčius taip pat reikia nuplauti.
Krapų skėčius ir lauro lapus užpilkite verdančiu vandeniu. Nulupkite česnako skilteles, išimkite saldžiosios paprikos vidų ir supjaustykite mažais gabalėliais.
Nuimkite nuo agurkų stiebus. Į stiklainį įdėkite česnako skiltelę, skėtį krapų, lauro lapus, juodųjų pipirų žirnelius ir kvapiuosius pipirus. Ant stiklainio dugno uždėkite 2–3 saldžiosios paprikos gabaliukus.
Stovėdami sudėkite agurkus į stiklainius su žolelėmis ir pipirais.
Agurkus užpilkite verdančiu vandeniu, uždenkite dangčiu ir palikite 10 min.
Tada supilkite vandenį atgal į keptuvę ir vėl virkite. Agurkus vėl užpilkite verdančiu vandeniu.
Į keptuvę supilkite naują vandenį, įberkite druskos, granuliuoto cukraus ir užvirinkite. Verdančiam vandeniui leiskite atvėsti porą minučių, per tą laiką vandenį išpilame iš stiklainių.
Marinatą supilstykite į stiklainius su agurkais, įpilkite acto. Užsukite dangtelius ir apverskite stiklainius aukštyn kojomis.
Leiskite agurkų stiklainiams atvėsti 24 valandas. Rezultatas – sotūs marinuoti agurkai be skoningo skonio.