Mano mamos taupūs 90-ųjų patiekalai

Patiko? Pasidalink! Ačiū.

90-ųjų pabaigoje gyvenome prastai. Jie nemokėjo mano motinai atlyginimo, vasarą valgydavome daugiausia maistą iš nedidelio sodo. Laikėme tik vištas dedekles, nes kitų pastatų, išskyrus nedidelę tvartą, neturėjome.

Mėsos beveik nebuvo, ji buvo itin, be galo reta. Ir kas nuostabu, kad jie normaliai augo, normaliai vystėsi ir niekas nekentėjo bado. Štai kodėl dabar mane kartais stebina, kai skaitau, kaip kai kurie žmonės putoja iš burnos, kad įrodytų, jog neįmanoma gyventi kasdien nevalgant mėsos. Nežinau, gyvenome, ir kažkaip niekas nenukentėjo. Bet čia kiekvienam savo.

Taigi mama nuolat virdavo sriubas. Kiekviena diena šviežia. Viriau pačius paprasčiausius dalykus, kuriuos turėjau namuose – ryžius, makaronus, su kukuliukais, su voliotomis avižomis (dar labai mėgstu), grybus sezono metu ar žiemą iš marinuotų grybų, tirštą aromatingą kopūstų sriubą.

Kai buvo skerdžiami gaidžiai ar vištos dedeklės, naminiai makaronai visada būdavo verdami pačiame aromatingiausiame naminiame sultinyje – tirštame, aromatingame, sočiame ir labai labai skaniame.

Mama sriubas visada išvirdavo paprastai – išvirdavo porą bulvių nesmulkintų, ant jų uždėjo pusę svogūno ir morkos, tada viską sutrynė ir į šį sultinį suberdavo pjaustytas bulves, keptas bulves, dribsnius ar daržoves ir išvirdavo kaip įprasta. Šie pirmieji patiekalai su daržovių tyre ir sultiniu buvo sotesni ir skanesni. Jei kepiau su mėsa, tai šiek tiek pakepinau, tada užpyliau sultiniu, įdėjau kelias bulves ir tada viskas buvo taip, kaip aprašyta aukščiau.

Mama visada virdavo sriubą su koldūnais, o kopūstų sriubą – labai tirštą – suvalgydavome viename dubenyje. valgydavo paprastai, bet kartu gana įvairiai, ypač turint omenyje tą laiką ir kartais visišką lėšų trūkumą.

Taip pat sriubos su troškinta mėsa ar žuvies konservais – su sary ir bulvėmis bei manų kruopomis, šprotai pomidoruose su ryžiais ar soromis. Nebrangus ir vėl įvairus.

Taip pat skaitykite:  Iš karto kepu 30 vienetų: jie tikrai skanesni nei mėsa. Skanių cukinijų blynų receptas

Net ir dabar, kai kartais nežinau, ką gaminti arba neaišku, ką noriu valgyti, porą dienų verdu pačias paprasčiausias sriubas ir iš karto nusinešiu visą bliuzą. Mama visada kepdavo daržoves sriuboms nedideliame kiekyje riebalų – saulėgrąžų aliejuje, lašiniuose, vištienos ar žąsų riebaluose (rudenį kartais kaimynai pasidalindavo). mėsos nebuvo, bet tenkino, svarbiausia šių riebalų nepilti ant maisto, o vartoti protingomis dozėmis.

Ar šis straipsnis Jums patiko?

Spustelėkite žvaigždutę, kad įvertintumėte!

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Patiko? Pasidalink! Ačiū.