Česnakai iškart po Naujųjų metų švenčių pradeda prarasti savo savybes, aštrumą, tampa minkšti. Norint pratęsti jo šviežumą, patariu vadovautis mano patirtimi.
Anksčiau česnakus laikydavau šaldytuve – visi žino, kad šaltis česnakus ilgai išlaiko šviežius ir aštrus. Žinau, kad daugelis žmonių laiko česnakus rūsyje, pakabintus nailone ar kartoninėse dėžėse.
Lapkričio pabaigoje pradedu tinkamai laikyti česnaką. Būtent tuo metu česnakai jau buvo įgiję savo savybių ir aštrumo. Kitaip tariant, jis subrendo ir yra paruoštas siųsti saugojimui. Jei tai bus padaryta anksčiau, po derliaus nuėmimo ir džiovinimo, jis ilgai neišliks, bet pradės raukšlėtis ir pūti.
Rugpjūčio mėnesį nuimu česnakų derlių iš sodo, mėnesį džiovinu, tada nupjaunu perteklių ir palieku vėsioje verandoje. Kai oro temperatūra palaipsniui mažėja, česnakai sunoksta.
Lapkričio pradžioje česnakus dedu į kartonines dėžutes ir parsinešu į namus. Palieku 2 savaites. Šiuo metu česnakai dar labiau išdžius.
Po džiovinimo dėžėse apžiūrime pasėlius ir pašaliname tas galvutes, kurios yra pažeistos, minkštos ar šlapios.
Imu plastikinius indus ir ant dugno dedu ryziu sluoksni – 5 mm storio. Viskas – ir indas, ir ryžiai – turi būti sausi. Imame įprastus, apvalius ryžius, kurie buvo plikyti, netinka. Ryžiai sugers drėgmės perteklių, o česnakai nesupūs.
Ant ryžių vienu sluoksniu uždėkite česnako galvutes ir įberkite apie 5 šaukštus druskos – visiškai uždengti nereikia. Tiesiog pabarstykite galvutes daugmaž tolygiai. Druska išsaugos česnaką, kaip ir ryžius, sugers drėgmės perteklių ir neleis atsirasti puvimui ir pelėsiui.
O dabar imame trečią ingredientą – pelargonijų lapus ir dedame česnako galvutes. 20 galvų gali prireikti apie 20 lapelių, kurie išskiria orą dezinfekuojančius fitoncidus. Indus su česnaku uždenkite dangteliu ir laikykite sausoje vietoje. Iki kito derliaus tikrai būsite aprūpinti šviežiais česnakais.