Maisto produktai, kurių niekada negalima šildyti mikrobangų krosnelėje

Patiko? Pasidalink! Ačiū.

Mikrobangų krosnelės jau seniai tapo neatsiejama bet kurio šiuolaikinio žmogaus gyvenimo dalimi. Dabar mums labai sunku įsivaizduoti, kaip anksčiau išsiverdavome be šio buitinės technikos stebuklo. Su jų pagalba galite labai lengvai ir greitai pašildyti (o kartais ir gaminti) daugybę patiekalų, o mikrobangų krosnelė virtuvėje užima mažiausiai vietos.

Nors kyla ginčų dėl to, ar mikrobangų krosnelės kenkia žmonėms, ar ne, oficialių įrodymų tai patvirtinančių nėra. Tačiau yra moksliškai pagrįstų įspėjimų dėl kelių maisto produktų, kurių negalima dėti į mikrobangų krosnelę.

Kiaušiniai

Kiekvienas žmogus savo gyvenime bent kartą pagalvojo apie kiaušinio virimą mikrobangų krosnelėje. Tačiau prieš pradedant tiesiogiai eksperimentuoti, vis tiek patartume gerai pagalvoti. Kiaušinio lukšto vidus įkais iki neįtikėtinos temperatūros, o tai galiausiai sukels smarkų sprogimą tiesiai mikrobangų krosnelėje. Jei nenorite likusios dienos šveisti išdžiūvusį trynį, geriau to nedaryti.

Motinos pienas

Amerikos pediatrų akademijos žurnalas ištyrė 22 šaldyto motinos pieno mėginius, kurie buvo kaitinami mikrobangų krosnelėje žemoje ir aukštoje temperatūroje. Pirmuoju atveju rezultatai parodė padidėjusį E. coli augimą piene, ty 18 kartų daugiau nei piene, šildomame be mikrobangų krosnelės. Nustatyta, kad mikrobangų krosnelėje žemoje temperatūroje kaitinamuose pieno mėginiuose ženkliai sumažėjo lizocimo – antibakterinių savybių turinčio fermento, neleidžiančio daugintis bakterijoms, aktyvumas.

Šaldyti vaisiai

Vaisių užšaldymas yra vienas iš būdų ilgiau išsaugoti jų maistines medžiagas. Tačiau pasirodo, kad jų niekada negalima atitirpinti mikrobangų krosnelėje. Aštuntajame dešimtmetyje mokslininkai įrodė, kad atitirpinant vaisius mikrobangų krosnelėje naudingas gliukozidas (gliukozės darinys) ir galaktozidas virsta kancerogeninėmis medžiagomis. O 90-ųjų pradžioje Rusijos tyrimas patvirtino imunologinį mikrobangų poveikį organizmui (dėl neterminio radijo dažnio elektromagnetinio lauko poveikio žiurkės smegenų ląstelėse buvo pastebėta padidėjusi antikūnų gamyba).

Taip pat skaitykite:  Daug pinigų, meilės ir sėkmės! Trims zodiako ženklams 2024-ieji bus „revoliuciniai“ metai

Aitriosios paprikos

Aitriosios paprikos, ypač džiovintos, taip pat netinka kaitinti mikrobangų krosnelėje. Aitriosios paprikos veiklioji medžiaga kapsaicinas išgaruoja veikiant aukštai mikrobangų temperatūrai, o atsirandantys garai yra labai labai kenksmingi.

Šaldyta mėsa

Mėsos gabalo atitirpinimas mikrobangų krosnelėje užtruks gana ilgai (apie 15-30 minučių), o jei gabalas bus per didelis, tada jo kraštai spės iškepti, kol vidurys atitirps. Temperatūrai pasiekus 60 laipsnių Celsijaus, mėsoje pradeda aktyviai daugintis bakterijos, o jei neketinate jos iš karto kepti, tada atitirpusi mėsa virs mikrobų šaltiniu. Be to, japonų mokslininkai išsiaiškino, kad apie pusė vitamino B12, esančio mėsoje, ilgiau nei 6 minutes pakaitintoje mikrobangų krosnelėje, buvo sunaikinta (šio tyrimo rezultatai buvo paskelbti ScienceNews 1998 m.). Manoma, kad geriausias būdas mėsą atitirpinti – nakčiai įdėti į šaldytuvą arba po šaltu tekančiu vandeniu.

Brokoliai

Bet koks terminis apdorojimas sunaikina naudingąsias medžiagas maiste, ypač daržovėse ir vaisiuose. Brokoliams švelniausias virimo būdas yra garuose, nes sunaikinama mažiausiai flavonoidinių antioksidantų (po reguliaraus virinimo vandenyje – 66%). Gaminant ar kaitinant mikrobangų krosnelėje su nedideliu kiekiu vandens sunaikinama iki 97% daržovės naudingųjų medžiagų.

Česnakai

Terminis apdorojimas taip pat neigiamai veikia česnako priešvėžines savybes. Remiantis 2001 m. mokslininkų iš Pensilvanijos valstijos universiteto atliktu tyrimu, 60 sekundžių kepimas mikrobangų krosnelėje (arba 45 minutės kepimo orkaitėje) gali slopinti česnako gebėjimą natūraliai surišti kancerogeną gyvūnų pieno liaukose. Taip pat buvo pažymėta, kad jei susmulkintam česnakui leidžiama 10 minučių pailsėti prieš 60 sekundžių mikrobangų krosnelėje, išvengiama visiško jo priešvėžinių savybių praradimo.

duona

Jei nuspręsite duoną šildyti mikrobangų krosnelėje, tikrai duoną tik sugadinsite ir nieko daugiau. Jei jis ten išliks apie 10 sekundžių, jis akimirksniu taps minkštas ir daug greičiau suges. Jei norite išdžiovinti pasenusią duoną, geriau naudoti orkaitę, o ne mikrobangų krosnelę.

Taip pat skaitykite:  Renata ir Deivis Norvilai debiutavo naujame amplua: tokių jų dar nematėte

Stiklinė vandens

Čia slypi dar vienas pavojus sveikatai: rizikuojate nusideginti. Ar pastebėjote, kad skystis mikrobangų krosnelėje įkaista be oro burbuliukų? Jie, kaip bebūtų keista, yra atsakingi už bent dalinį aušinimą. O iš mikrobangų krosnelės greičiausiai gausite puodelį ar stiklinę su verdančiu vandeniu. Išvada: taip pašildyti vandenį galima, bet tik labai trumpą laiką – apie 20 sekundžių. Ir jei reikia, galite pakartoti procedūrą.

Nieko

Jei dėl kokių nors priežasčių jums reikia išdžiovinti mikrobangų krosnelę, neįjunkite jos tuščios. Nebent svajojate apie gaisrą biure ar namuose. Bet tu ne to nori, ar ne?

Dar keli patarimai
Be to, turėtumėte atkreipti dėmesį ir į bendrąsias atsargumo priemones, kurių dauguma iš mūsų, nors ir žinome, nesilaikome naudodami mikrobangų krosnelę.

Metaliniai daiktai
Nerekomenduojama kaitinti metalinių daiktų mikrobangų krosnelėje. Paprastai prasideda stiprus kibirkštis, o jei indas taip pat buvo pagamintas iš aliuminio, jis gali net užsidegti. Šildymui ar gaminimui geriau naudoti specialius mikrobangų krosnelėje tinkamus indus. Tada jūsų pietūs bus nepažeisti, o mikrobangų krosnelė ir toliau jums tarnaus.

Baltyminiai produktai
Gaminant baltyminius produktus mokslininkai rekomenduoja naudoti mikrobangų krosnelę mažiau. Neseniai atliktas Australijos tyrimas patvirtino, kad mikrobangos sukelia didesnį baltymų molekulių sunaikinimą nei kepimas orkaitėje.

Maistas plastikiniuose induose arba maistinėje plėvelėje
Naudodami tokius patogius plastikinius indus mikrobangų krosnelėje į maistą įdedame dalį kancerogenų, nes kai kurios nuodingos medžiagos iš plastiko migruoja į maistą.

Ar šis straipsnis Jums patiko?

Spustelėkite žvaigždutę, kad įvertintumėte!

Vidutinis įvertinimas 4 / 5. Balsų skaičius: 2

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Patiko? Pasidalink! Ačiū.