Versijų apie tai, kaip kotletai atsirado mūsų šalies kultūroje, yra nemažai. Pavyzdžiui, pagal vieną istoriją kotletus iš užsienio atsivežė Petras Didysis XVIII a. Tačiau pirmieji kotletai buvo gaminami iš šonkaulių mėsos ir nebuvo pjaustomi smulkiais gabalėliais.
Po kelių šimtmečių mūsų šalyje atsirado kotletų analogas. Jį išrado smuklininko žmona Evdokia Pozharskaya.
Nuo tada kotletai tapo karališku patiekalu. Mes jums papasakosime apie vienodai sėkmingų naminių kotletų receptą.
Ingredientai naminiams kotletams:
veršiena – 500 g;
vištienos filė – 650 g;
taukai – 200 g taukų;
džiūvėsėliai – 2 šaukštai;
virtos bulvės – 2 vnt .;
svogūnas – 1 vnt .;
morkos – 1 vnt .;
cukinijos – 250 g;
česnako skiltelė;
druska – ½ šaukštelio;
malti juodieji pipirai – žiupsnelis;
sviestas – 30 g.
Naminių kotletų gaminimas:
Į dubenį su džiūvėsėliais supilkite porą šaukštų karšto vandens ir išmaišykite. Mėsą, taukus ir daržoves supjaustykite dideliais gabalėliais.
Vištienos filė gana smulkiai supjaustykite ir supilkite į indą, kuriame minkysime faršą. Veršieną, cukinijas, svogūnus, morkas, česnaką ir bulves sumalkite mėsmale. Lygiai taip pat sumalkite lašinius ir perkelkite į faršą.
Į maltas daržoves, vištieną, veršieną ir taukus suberkite išmirkytus džiūvėsėlius. Faršą pabarstykite druska ir maltais juodaisiais pipirais, išmaišykite ir išplakite.
Suformuokite kotletus, keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų. Kotletus sudėkite į aliejų ir kepkite ant vidutinės ugnies iki auksinės rudos spalvos iš abiejų pusių.
Sudėkite sandariai uždarytus kotletus į kepimo indą ir sudėkite sviestą. Uždenkite kotletus dangčiu ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 20 minučių.
Vietoj duonos kotletams puikų skonį suteikia džiūvėsėliai. O 2 virtos bulvės padės faršą padaryti įdomesnio konsistencijos.
Kotletus galite papildomai apkepti miltais, taip patiekalas nepraras sultingumo. Rekomenduojama patiekti su salotomis arba bulvių koše.