Išvertus iš senosios prancūzų kalbos dialekto, desertas reiškia stalo nuvalymą. Iš pradžių pažįstamas žodis, asocijuojamas su pyragaičiais, pyragais ir sausainiais, staiga įgauna visiškai kitokią spalvą.
Tiesą sakant, viduramžiais desertu buvo laikomi ne saldūs kepiniai su grietinėle, o įprasti obuoliai, vaisiai ir sūriai. Neturtingos šeimos galėtų valgyti, pavyzdžiui, paprastą duoną kaip desertą.
Gerai, kad gyvename progresyviais ir sočiais laikais. Mums desertas yra skanūs sausainiai ir kitų rūšių saldūs tešlos gaminiai.
Gaminkime savo desertą sausainių ir grietinėlės pavidalu.
Sausainių ingredientai:
vištienos kiaušiniai – 3 vnt .;
druska – žiupsnelis;
cukrus – 120 g;
vanilinis cukrus – 10 g;
pienas – 120 ml;
augalinis aliejus – 120 ml;
miltai – 200 g;
kepimo milteliai – 12 g;
pusės citrinos žievelės;
citrinos sultys – šaukštai. l.;
apelsinų sultys – 50 ml;
grietinėlė 33% – 200 ml.
Sausainių ruošimas:
Pieną pašildykite iki kambario temperatūros. Dubenyje su mikseriu sumaišykite kiaušinius, druską, įprastą ir vanilinį cukrų. Sumaišykite ingredientus, kol susidarys balta homogeninė masė. Į šį mišinį supilkite šiltą pieną ir lygiai taip pat sumaišykite mikseriu.
Į mišinį supilkite augalinį aliejų ir plakite mikseriu pusę minutės. Į mišinį suberkite miltus ir kepimo miltelius ir šluotele išmaišykite tešlą. Tešlą sumaišykite su citrinos žievele ir citrinos sultimis ir išmaišykite.
Uždenkite kepimo skardą pergamentu, supilkite tešlą ant paviršiaus ir gerai išlyginkite išilgai dugno. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, sausainių pagrindą kepkite 25 minutes.
Po to, kai pagrindas atvės, iš stiklinių duonos audinio išpjaukite pyragėlius. Likusį pagrindą sutrinkite į trupinius bet kokiu patogiu būdu.
Naudodami teptuką, kiekvieną pyragą pamirkykite apelsinų sultimis.
Tuščiame inde plakite grietinėlę mikseriu, kol susidarys smailės. Kremą tolygiai paskirstykite ant pyragų.
Kreminį viršų pabarstykite anksčiau susmulkintais trupiniais.
Sausainius verta leisti valandėlę pastovėti šaldytuve. Prieš patiekdami nepamirškite sausainių papuošti cukraus pudra.