Chačapuri yra neatsiejama Gruzijos kulinarinio paveldo dalis – tai tešlos pyragas, įdarytas sūriu. Išskirtinis šio patiekalo bruožas – švelni konsistencija ir sodrus sūrio skonis.
Chačapuri receptų įvairovė stebina: Adžarijos chačapuri, garsėjantis laivelio forma ir pridėtu kiaušiniu, Imeretijos chačapuri – apvalaus pyrago su sūriu viduje, Mingrelijos chačapuri, kuriam būdinga dviguba sūrio porcija.
Manoma, kad pirmieji šio patiekalo variantai atsirado kalnuotuose Gruzijos regionuose, kur sūris ir duona buvo pagrindiniai maisto produktai. Laikui bėgant chačapuri tapo gruzinų svetingumo simboliu ir nacionalinio pasididžiavimo šaltiniu.
Vasario 27 d. Gruzijoje netgi švenčiama Chačapuri diena, atspindinti ypatingą šio patiekalo reikšmę šalies kultūros kontekste.
Ingredients:
- Kiaušinis – 1 vnt;
- grietinė – 3 šaukštai;
- Druska – žiupsnelis;
- kepimo milteliai – 1/4 šaukštelio;
- Miltai – 2 valg. šaukštai;
- Sūris – 50 g.
Khačapuri paruošimas:
Kiaušinį sumaišykite su grietine, druska, raugu ir miltais iki tirštos masės. Į šią masę stambia tarka sutarkuokite sūrį
. Įkaitinkite keptuvę su trupučiu augalinio aliejaus. Į keptuvę supilkite ⅔ tešlos ir kepkite iš vienos pusės, kol tešla apskrus.
Apverskite plokštainį ir viršų apibarstykite sūriu. Sūrio sluoksnį uždenkite likusia tešlos dalimi ir palaukite, kol ji sustings po dangčiu.
Apverskite khachapuri antruoju šonu ir kepkite dar 3-4 minutes.
Gausite skanų sūrio improvizuotą chačapuri pusryčiams.

Sveiki, aš esu Darius Jakelionis – žmogus, mėgstantis dalintis įvairiapusiu turiniu. Rašau naujienas, straipsnius ir aktualijas, o taip pat kuriu kiek lengvesnio pobūdžio turinį – maisto receptus bei horoskopus. Mano tikslas – pateikti skaitytojams tiek naudingos informacijos, tiek įkvėpimo ar net pramogos. Noriu, kad kiekvienas apsilankęs rastų ką nors įdomaus ir vertingo sau.
