Vaikams nuo vaikystės buvo pasakojama apie naudingas morkų savybes. Morkos yra daugelio naudingų medžiagų, padedančių tinkamai funkcionuoti organizmui, šaltinis. Visų pirma, vienas iš svarbių morkų privalumų yra tai, kad jos gerina regėjimą.
Nepaisant visų teigiamų morkų savybių, ši daržovė tampa nuobodi vartojama žalia. Sriubose ir antriniuose patiekaluose morkos nėra ypač pastebimos, nors jos prideda savo skonio natų.
Norėdami ilgiau laikyti morkas iš savo sodo ir naudoti namuose, geriau jas ruošti stiklainiuose.
Ingredientai morkų paruošimui:
morkos – 3 kg;
druska – 3 šaukštai. l.;
actas 9% – šaukštai. l. viename stiklainyje 0,5 litro.
Morkų ruošimo paruošimas:
Nulupkite morkas ir pašalinkite juodas dėmes bei stiebus. Stiklainius ir dangtelius iš anksto sterilizuojame.
Nuluptas morkas sutrinkite stambia tarka arba per mėsmalę. Morkų mišinį sumaišykite su druska ir gerai išmaišykite rankomis.
Sūdytą morkų mišinį sudėkite į stiklainius ir prispauskite iki kaklo. Į kiekvieną stiklainį supilkite po šaukštą acto ir uždenkite dangteliais.
Stiklainius perkeliame į keptuvę, dugną iš anksto uždengiame rankšluosčiu. Pripildykite keptuvę vandens iki pakabų ir užvirinkite ant vidutinės ugnies.
Tada pusvalandį virkite morkų stiklainius po dangčiu.
Išimkite stiklainius iš keptuvės, uždarykite ir apverskite.
Stiklainius palikite po rankšluosčiu, kol atvės. Taip lengva greitai kepti žiemos patiekalams, sriuboms ir salotoms