Pyragai su bulvių įdaru buvo vertinami gana seniai. Jie buvo įperkamiausia kepinių rūšis mūsų šalies gyventojams. Faktas yra tas, kad valstiečiai neturėjo lėšų nusipirkti mėsos. Todėl mėsos gaminiai buvo pakeisti daržovėmis – bulvėmis ir kopūstais.
Daržovės buvo dedamos į visus patiekalus, taip pat ir kepinius. Praturtėjus šaliai, bulvių pyragai neišnyko. Kepimas su bulvių įdaru žmonėms tapo toks pažįstamas, kad niekas nenorėjo jo išbraukti iš meniu.
Namuose gaminkime purius bulvių pyragus.
Bulvių pyrago tešlos ingredientai:
Kefyras – 250 ml;
Druska – šaukštelis;
Kiaušinis – vnt.;
Augalinis aliejus – 30 ml;
Miltai – 400 g;
Kepimo milteliai – šaukštelis.
Užpildo ingredientai:
Virtos bulvės – 4 vnt.;
Svogūnai – vnt.;
Druska – šaukštelis;
Malti juodieji pipirai – žiupsnelis.
Bulvių pyragų ruošimas:
Į kefyrą įberkite druskos, įmuškite kiaušinį ir gerai išmaišykite šluotele. Miltus ir kepimo miltelius persijokite į kefyrą ir užminkykite tešlą. Į tešlą supilkite augalinį aliejų, rankomis minkykite bandelę.
Uždenkite bandelę maistine plėvele ir palikite 10 minučių. Šiuo metu virtas nuluptas bulves paverskite bulvių koše.
Svogūną supjaustykite mažais kubeliais ir pakepinkite keptuvėje augaliniame aliejuje iki auksinės rudos spalvos. Į tyrę suberkite apkeptą svogūną, įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, išmaišykite.
Iš bulvių mišinio formuojame nedidelius rutuliukus.
Tešlą padalinkite į 10 dalių, kiekvieną iškočiokite į apvalų 2-3 mm storio pyragą. Į visų paplotėlių centrą dėkite įdaro rutuliukus.
Tyrę užsandariname tešloje trikampių pyragėlių pavidalu.
Į keptuvę supilkite 100 ml augalinio aliejaus ir įkaitinkite.
Pyragėlius sudėkite į aliejų ir kepkite po dangčiu ant vidutinės ugnies iki auksinės rudos spalvos iš abiejų pusių.
Padėkite pyragus ant popierinio rankšluosčio, kad pašalintumėte aliejaus perteklių. Gaunasi skanūs pyragėliai su bulvių įdaru.