Apie pyragus parašyta daug receptų knygų. Tai vienas geidžiamiausių patiekalų daugelyje pasaulio kultūrų. Yra ir amerikietiškas pyragas, ir osetiniškas, ir rusiškas, ir daugybė kitų vietinių kepinių.
Anksčiau pyragai buvo traktuojami kaip gerbiamas patiekalas. Per šventes ruošdavosi kepti. Pyragai dažnai būdavo išgelbėjami bado laikais.
Dabar požiūris į kepimą pasikeitė. Žmonės pradėjo gaminti mažiau pyragų, pirmenybę teikė parduotuvėje pirktiems kepiniams.
Verta parodyti paprastą naminio lavašo pyrago receptą.
Ingredientai pita pyragui:
lavašas – 3 vnt.;
varškės sūris – 300 g;
kiaušiniai – 6 vnt .;
kefyras – 600 ml;
druska – žiupsnelis.
Lavašo pyrago gaminimas:
Kiaušinius sumuškite į dubenį su varške, supilkite kefyrą, įberkite druskos ir plakite trintuvu iki vientisos masės arba paliekant nedidelius gumuliukus. Kepimo indą ištepkite sviestu ir kaip į akordeoną įdėkite pita duoną.
Lygiai taip pat klojame likusius pita duonos lakštus. Varškės mišinį supilkite tarp lavašo klosčių į formą. Taip pat tarp klosčių dedame sviesto gabalėlius.
Improvizuotą pyragą kepkite 180 laipsnių temperatūroje 40 minučių.
Pasirodo, labai lengvai paruošiamas lavašo pyragas. Privalumas tas, kad šiam pyragui nereikia minkyti tešlos ir atskirai ruošti įdaro.