Plokštainiai buvo ir tebėra paprastas ir patenkinamas patiekalas daugeliui žmonių. Plokščių kultas ypač pastebimas Vidurinės Azijos, Kaukazo, Gruzijos šalyse. Faktas yra tas, kad šiose šalyse papločiai laikomi universaliu patiekalu. Daržovės ir mėsa suvyniojami į papločius. Dėl paplotėlių atsirado įvairių rūšių chačapuri.
Su papločiais kaip duonos rūšimi elgiamasi pagarbiai. Pavyzdžiui, negalite pjaustyti papločio – jis suplyš. Nevalgykite tortilijų nešvariomis rankomis dėl pagarbos duonai ir dėl higienos.
Visi papločiai ruošiami skirtingai. Yra sudėtingų minkymo receptų, yra ir paprastų. Pakalbėkime apie paprastą kefyro pyragų receptą.
Ingredientai kefyro pyragams:
kefyras – 400 ml;
cukrus – 2 šaukštai;
druska – šaukštelis;
majonezas – 3 šaukštai;
miltai – 650 g;
kepimo milteliai – a.š.
Kefyro paplotėlių ruošimas:
Į dubenį su kefyru supilkite granuliuotą cukrų ir druską, maišykite, kol ištirps smėlio grūdeliai.
Įpilkite majonezo ir išmaišykite.
Miltus ir kepimo miltelius persijokite į kefyrą, užminkykite elastingą ir nelipnią tešlą. Palikite tešlą po rankšluosčiu šiltoje vietoje 20 minučių.
Tešlą padalinkite į 6 lygias dalis ir suformuokite rutuliukus.
Bandeles rankomis iškočiokite į plokščius paplotėlius, kurių skersmuo lygus keptuvės dugnui.
Paplotėlius apkepkite augaliniame aliejuje keptuvėje iki auksinės rudos spalvos iš abiejų pusių.
Šiuos papločius galima naudoti kaip duoną.
Gamina minkštus papločius sriuboms ir kitiems patiekalams.