Grietinė yra skystas fermentuotas pieno produktas, pagamintas iš pieno arba grietinėlės.
Pirmieji paminėjimai apie produktą, panašų į grietinę, kilo iš rytų slavų. Žmonės grietinę naudojo kaip priedą prie blynų ir kitų kepinių.
Šis rauginto pieno produktas buvo sukurtas labai lengvai – pieno indelis buvo atiduotas saugojimui.
Po poros dienų pieno paviršiuje gavome grietinės.
Savo pavadinimą fermentuotas pieno produktas gavo dėl to, kad nuo rūgpienio paviršiaus buvo „nušluota“ grietinė.
Dabar šį produktą galima nusipirkti bet kurioje parduotuvėje. Tačiau jei grietinę gaminsite namuose, jos nenorėsite pirkti.
Ingredientai grietinei:
pienas 3,5-4,5% – litras;
grietinė – 3 šaukštai. l.
Grietinės paruošimas:
Pieną reikia supilti į stiklinį indelį – litrą ar daugiau. Šį stiklainį reikia įdėti į keptuvę. Apačią rekomenduojama iš anksto uždengti rankšluosčiu.
Į keptuvę supilkite vandenį neliesdami stiklainio turinio. Padėkite gautą struktūrą ant viryklės ir užvirinkite ant vidutinės ugnies.
Užvirus stiklainį reikia išimti iš keptuvės ir valandai palikti kambario temperatūroje. Tada į pieną įpilkite grietinės ir sumaišykite ingredientus.
Uždenkite indelį su pienu dangteliu ir palaukite dar 40–45 minutes. Po nurodyto laiko paruoštą grietinę reikia perkošti per marlės audinį.
Šis gaminimo būdas leidžia per porą valandų gauti naminės sodrios grietinės.
Jei naudosite savo kaimo pieną, grietinė bus skanesnė ir sveikesnė.