Apie kliņģerus žino kiekvienas, nes tai labai populiari kepinių rūšis visame pasaulyje. Yra daug įvairių kliņģerinių rūšių. Pavyzdžiui, Vokietijoje pyragaičiai sūrūs, kieti ir traškūs. Prancūzijoje pyragaičiai yra minkšti ir kvapnūs, su cukrumi.
Pirmą kartą pyragaičiai buvo iškepti Italijoje. Specialiai savo mokiniams vienuoliai kepdavo kliņģerus. Tai buvo atlygis už taisyklingą maldų tarimą. Visame pasaulyje netrukus pradėta sukti tešlą į sudėtingus raštus.
Šiais laikais bet kas gali gaminti kliņģerus. Keptuvėje sukurkime skanius minkštus kliņģerus.
Pretzel ingredientai:
miltai – 400 g;
kiaušinis – vnt.;
cukrus – 2 šaukštai;
augalinis aliejus – 2 šaukštai;
sviestas – šaukštai;
druska – žiupsnelis;
pienas – 150 ml;
sausos mielės – 8 g;
kepimo milteliai – 5 g;
apelsinų sultys – 80 ml.
Klinerių gaminimas:
Į šiltą pieną supilkite cukrų, druską ir sausas mieles, maišykite ingredientus, kol ištirps smėlio grūdeliai. Į mielių mišinį įmuškite kiaušinį ir išmaišykite.
Į mišinį supilkite apelsinų sultis ir augalinį aliejų, sumaišykite ingredientus. Į mišinį suberkite dalį miltų ir kepimo miltelių, užminkykite tešlą.
Likusius miltus suberkite į tešlą ir toliau minkykite rankomis iki elastingos, minkštos tešlos. Į tešlą įpilkite sviesto ir įmaišykite į tešlą.
Tešlą uždenkite maistine plėvele ir palikite 30-40 min. Tada dar kartą minkykite tešlą ir padalinkite į 12 dalių.
Kiekvieną tešlos gabalėlį iškočiokite į ploną virvę. Visus ryšulius sulenkiame į kliņģerus ir dedame ant pergamento.
Leiskite klinšerams sėdėti ant pergamento apie 20 minučių.
Keptuvėje augaliniame aliejuje apkepkite kliņģerus iš abiejų pusių iki auksinės rudos spalvos.
Iškepusius kliņģerus galima apibarstyti cukraus pudra.
Rezultatas yra minkštas ir švelnus pyragas be kepimo orkaitėje.