Kopūstų suktinukų istorija labai komiška. Šis patiekalas atsirado Prancūzijoje XVIII amžiuje. Iš pradžių kopūstų suktinukai buvo laikomi delikatesu, patiekiami tik prie kilmingų žmonių stalo.
Tam tikros veislės balandžiai buvo auginami mėsai. Filė kaina viršijo paprasto darbuotojo vidutinį mėnesinį atlyginimą. Todėl paprastos šeimininkės sugalvojo alternatyvą – kiaulienos faršą kopūstuose.
Paruoškime šią karališką vakarienę valstietiška versija.
Ingredientai kopūstų suktinukams:
kopūstai – vnt.;
druska – ½ šaukštelio;
malta jautiena – 600 g;
augalinis aliejus – 80 ml;
rauginti kopūstai – 400 g;
pomidorų sultys – 300 ml litrų;
ryžiai – 160 g;
cukrus – 2 šaukštai. l.;
sviestas – 2 šaukštai. l.;
petražolės – krūva;
svogūnai – 3 vnt.;
čiobreliai – 2 šaukšteliai;
raudonieji pipirai – vnt.;
česnakai – 2 gvazdikėliai.
Kopūstų suktinukų paruošimas:
Ryžius šiek tiek pavirkite, kol išvirs – taip jie geriau įsisavina prieskonių ir kitų produktų aromatus. Kopūsto galvą sudėkite į puodą, įpilkite vandens ir virkite 3-4 minutes. Kai lapai pradeda tolti nuo pagrindinės dalies, žnyplėmis reikia perkelti juos į indą su šaltu vandeniu.
Pamažu pašalinkite kopūsto galvą nuo visų lapų. Truputį apipjaustome storąją stiebo dalį, sumažiname jos tūrį.
Svogūnus supjaustykite mažais kubeliais. Įkaitinkite keptuvę su augaliniais riebalais, pakepinkite susmulkintas daržoves, kol svogūnas taps auksinės spalvos. Kai pajuntate svogūnų aromatą, į keptuvę įberkite pipirų.
Į keptas daržoves per spaudą išspauskite česnaką, pasūdykite ir įdėkite gabalėlį sviesto. Sumaišę ingredientus, leiskite daržovėms minutę pravėsti.
Į faršą suberkite ryžius ir pakepintus svogūnus bei paprikas, produktus išmaišykite iki vientisos masės. Susmulkinkite petražoles, kad vėliau derėtų su malta mėsa. Supilkite čiobrelius ir išmaišykite įdarą.
Toliau mėsos įdarą dėkite ant kopūsto lapo ir suvyniokite faršą tarsi į voką.
Pusę viso raugintų kopūstų kiekio dėkite į kepimo indą ir ant šio kopūsto dėkite kopūstų suktinukus siūle žemyn. Viršų lygiai taip pat apibarstykite raugintais baltagūžiais kopūstais, pabarstykite cukrumi ir tolygiai supilkite pomidorų sultis.
Jei nuo virimo kopūstų liko lapų, suberkite juos į kopūstų suktinukų paviršių.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Skardą uždenkite folija ir padėkite ant kepimo skardos. Kepkite kopūstų suktinukus 30 minučių.
Po pusvalandžio kepimo nuimkite nuo paviršiaus foliją. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių, kepkite patiekalą dar 15 minučių.
Šis valstietiškas receptas tikrai panašus į karališką. Šiais kopūstų suktinukais galite vaišinti svečius arba palepinti save ir savo šeimą.