Grybų paštetas – tai smulkintų grybų pasta, kurią galima patiekti kaip atskirą patiekalą arba kaip įdarą prie sumuštinių, blynų ir kitų gaminių. Grybai paštetui gali būti švieži, šaldyti arba džiovinti. Priklausomai nuo recepto, į paštetą dedama svogūnų, česnakų, morkų, grietinėlės, sūrio ir kitų priedų.
Grybų paštetai buvo populiarūs dar Senovės Romoje. Tada jie buvo paruošti iš miško grybų ir patiekiami ant aukštuomenės stalo. Laikui bėgant grybų paštetų receptai keitėsi ir tobulėjo. Šiandien grybų paštetų galima rasti viso pasaulio virtuvėse, įskaitant Prancūziją, Vokietiją, Rusiją ir kt.
Grybų pašteto ruošimas
Ingridientai:
pievagrybiai - 200 g;
austrių grybai - 300 g;
džiovinti kiaulienos grybai - 3 g;
svogūnai - 100 g;
česnakai - 2 gvazdikėliai;
sviestas - 30 g;
grietinėlė (20%) - 200 ml;
petražolės - 10 g;
lazdyno riešutai - 4 g;
čiobreliai - 2 šakelės;
druska - žiupsnelis.
Grybų pašteto paruošimas:
Pievagrybius supjaustykite ketvirčiais, o austres – smulkiais gabalėliais. Išmirkykite džiovintus baltuosius grybus ir sudėkite į keptuvę su lydytu sviestu (10 g) kartu su pievagrybiais ir austrių grybais.
Į grybus suberkite čiobrelių šakeles ir palikite kepti, kol išgaruos drėgmė. Šiuo metu svogūną supjaustykite mažais kubeliais ir susmulkinkite česnaką.
Kai grybai taps auksiniai, suberkite svogūnus ir česnaką. Kepkite, kol svogūnas taps skaidrus, tada supilkite grietinėlę ir išmaišykite.
Grybus ir svogūnus lengvai apkepkite grietinėlėje, supilkite į dubenį. Susmulkinkite ingredientus panardinamuoju trintuvu.
Paštetą sudėkite atgal į keptuvę su augaliniu aliejumi. Susmulkinkite petražoles, susmulkinkite lazdyno riešutus, suberkite į paštetą, nepamirškite įberti druskos.
Sumaišykite ingredientus ir lengvai pakepinkite 1-2 minutes.

Šį paštetą reikia patiekti ant keptuvėje lengvai paskrudinto batono. Rezultatas – puikus paštetas su sodriu grybų skoniu.
