Duona – vienas iš senovinių produktų ant žmonių stalo. Kaip prieš tūkstantį metų, taip ir dabar, jis ruošiamas iš tešlos.
Žmonės grūdines kultūras maldavo akmenimis, gaudavo miltų, sumaišydavo su vandeniu ir kepdavo kuo puikiausiai. Rezultatas buvo nepanašus į šiuolaikinę duoną, bet suteikė daug maistinės vertės.
Ilgą laiką tešlą sudarė tik miltai ir vanduo, vėliau buvo pradėta dėti druskos, cukraus, vaisių ir riešutų. Kepyklų verslas išsiplėtė, buvo tobulinami tešlos receptai.
Šis receptas apima greitą tešlos maišymą. Procedūra trunka ne ilgiau kaip 5 minutes. Šios gudrybės dėka galėsite paruošti skanius kepinius su minimaliu laiko praleidimu virtuvėje.
Ingredientai:
miltai – 640 gr;
vanduo – 500 ml;
sausos mielės – 10 g;
cukrus – a.š. l.;
druska – šaukštelis;
augalinis aliejus 3 v.š. l.
Ingredientai pirmajam įdarui:
obuoliai – 400 gr;
cukrus – 2-4 šaukštai. l.
Ingredientai antrajam įdarui:
dešrelės – 400 gr.
Paruošimas:
Kadangi tešla greitai iškepa, pradėsime ruošdami įdarą. Obuolių įdarui turime atsikratyti šerdies ir supjaustyti vaisius mažais kubeliais.
Tada perkelkite griežinėlius į sausą keptuvę ir suberkite cukrų. Troškinkite, kol skystis išgaruos. Tai trunka apie 5 minutes. Nereikia virti, kol suminkštės. Greitai ir paprastai gauname skanų įdarą.
Pradėkime ruošti tešlą. Į tuščią gilų dubenį supilkite 250 ml šilto vandens. Tada įpilkite 10 gramų greitai veikiančių sausų mielių. Maišykite šaukštu, kol ištirps.
Į ingredientus įpilkite vieną šaukštą cukraus ir vieną arbatinį šaukštelį druskos. Išmaišykite ir įpilkite augalinio aliejaus.
Per sietelį persijokite 640 gramų miltų į gilų indą. Viduryje padarykite duobutę ir supilkite paruoštą mišinį su mielėmis, cukrumi, druska ir augaliniu aliejumi. Maišykite, kol vanduo susigers į miltus.
Įpilkite 250 mililitrų verdančio vandens ir šaukštu greitai išminkykite tešlą. Toliau minkykite tešlą rankomis ant stalo. Jei reikia, įpilkite miltų. Ruošinys yra minkštas ir elastingas.
Tešlą padaliname į dalis ir iškočiojame rutuliukus. Tada rankomis formuojame plokščią pyragą ir į centrą dedame įdarą. Uždarykite kraštus, kad pagamintumėte pyragą.
Tada siunčiame kepti į keptuvę su aliejumi. Aliejus turi apsemti pyragėlius iki pusės. Kepkite iš abiejų pusių ant vidutinės ugnies.
Norėdami paruošti kepinius su antruoju įdaru, dešreles šiek tiek pavirinsime. Iš tešlos rutuliukų iškočiokite pailgą dešrelę. Tešlą apvoliokite aplink dešrą spiralės pavidalu. Kepame aliejumi pripildytoje keptuvėje. Kepame iš visų pusių.
Visi kepiniai yra paruošti! Tešloje gaminome nuostabius pyragus ir skanias dešreles. Šiam receptui daug laiko neskyrėme, nes nereikėjo laukti, kol tešla iškils.
Būtinai išbandykite šį receptą savo virtuvėje. Linkime gero apetito.