Daugelis tikriausiai prisimena, kaip per šventes mamos pirkdavo liežuvėlius ir iš jų ruošdavo aspinį – tai buvo vienas skaniausių ir šventiškiausių patiekalų. Bet iš liežuvio galima paruošti kitą patiekalą, ne mažiau skanų, bet greičiau paruošiamą.
Norėdami paruošti, jums reikės šių ingredientų:
kiaulienos liežuvis, 500 g;
česnako, 3 gvazdikėlių;
ryžių arba obuolių arba įprasto acto, 2 v.š.;
rafinuotas augalinis aliejus, 3 šaukštai;
sojos padažas, 2 šaukšteliai;
vanduo, 2,5 šaukštai;
druska ir cukrus po pusę šaukštelio;
juodieji pipirai, kvapieji pipirai, khmeli-suneli pagal skonį.
Virimo procesas
Įdėkite liežuvį į šaltą vandenį ir užvirinkite, virkite 5 minutes.
Šį vandenį nupilame, patį liežuvį nuplauname, užpilame švariu vandeniu ir verdame ant silpnos ugnies apie 1,5 val.
Nedelsdami išimkite liežuvį iš keptuvės į šaltą vandenį ir palikite 15 minučių – tai padeda lengvai pašalinti odą.
Mėsą supjaustome nedideliais gabalėliais.
Marinatui sumaišykite vandenį ir actą, augalinį aliejų, druską ir cukrų bei visus kitus prieskonius. Padažas turi būti saldžiarūgštis, todėl būtinai paragaukite.
Smulkiai supjaustykite česnaką ir palikite kartu su mėsa 15 minučių, tada užpilkite marinatu ir išmaišykite.
Patarimas: pridėkite mėgstamų žolelių ir plonų baltojo svogūno (askaloninių česnakų) pusžiedžių.
Uždenkite dangčiu ir padėkite į šaldytuvą 6 – 8 valandoms, bet ne ilgiau kaip 12. Retkarčiais pamaišykite.
Skoniu ir konsistencija šis skanėstas primena kitą – žąsų kepenėles.