Iš pradžių salotos buvo ruošiamos tik su druska. Be to, nesvarbu, ar patiekalas buvo užpildytas daržovėmis ar vaisiais.
Kulinarijos ekspertai teigia, kad būtent dėl to „salotos“ lotyniškai reiškia sūrus.
Šiuolaikiniame pasaulyje nebūtina salotų gardinti vien druska. Yra begalė kitų rūšių užpilų – padažų, pastų ir prieskonių. Tačiau vis dar esame įpratę valgyti 70% visų salotų patiekalų, įdėjus žiupsnelį druskos.
Pakalbėkime apie vieną iš įdomių ir sočiųjų salotų, kurios miglotai primena Cezarį.
Salotų ingredientai:
Pekino kopūstas - 400 g;
balta duona - 100 g;
vištienos filė - 350 g;
česnako skiltelė;
pievagrybiai - 300 g;
karis - 0,5 šaukštelio;
muskato riešutas - žiupsnelis;
raudonėlis - šaukštelis;
sūris - 50 g;
majonezas - 200 g;
augalinis aliejus - 3 šaukštai. l.
Salotų paruošimas:
Grybus kruopščiai nuplauname ir nuo kepurėlės nuimame viršutinį sluoksnį. Pievagrybius perpjaukite pusiau ir supjaustykite plonais griežinėliais.
Įkaitintoje keptuvėje ant vidutinės ugnies apkepkite grybus.
Kai pievagrybiai šiek tiek apskrus, į keptuvę supilkite saulėgrąžų aliejų, pagal skonį pasūdykite ir supilkite pipirus. Į grybus suberkite muskato riešutą, išmaišykite ir išjunkite ugnį.
Nuimkite nuo vištienos plėvelę ir kitas atliekas ir supjaustykite plonomis juostelėmis. Kepkite filė ant vidutinės ugnies, išgarindami visą drėgmę iš pluoštų. Kai tik mėsa iš visų pusių pasidaro balta, galima įpilti lašelį augalinio aliejaus.
Tęskite filė kepimą minutę, maišydami, tada išjunkite ugnį.
Nuimkite nuo duonos plutą ir supjaustykite trupinius mažais gabalėliais. Duonos trupinius susmulkinkite nedideliais griežinėliais, sudėkite į keptuvę ir patepkite augaliniais riebalais. Jei norite, trupinius galite pasūdyti ir pabarstyti pipirais.
Duonos trupinius pakepinkite ant vidutinės ugnies iki šiek tiek auksinės rudos spalvos.
Į dubenį su majonezu suberkite raudonėlį ir karį. Specialiu presu į majonezo pagrindą įspauskite česnako skiltelę ir sumaišykite visus produktus.
Smulkiai supjaustykite kopūstą ir pusę jo sudėkite į salotų dubenį. Viršutinį sluoksnį sutepkite nedideliu kiekiu majonezo su prieskoniais. Tą patį darome su visais salotų sluoksniais.
Po kopūstų uždėkite grybų sluoksnį.
Tada įdėkite vištienos filė pakopą, uždenkite mėsą susmulkintais kopūstais. Pabarstykite kopūstų sluoksnį majonezu su tarkuotu sūriu ir atsitiktine tvarka ant salotų paviršiaus išdėliokite krekerius.