Vienas ryškiausių pyrago ir pyragėlių skirtumų yra patiekalo mastelis. Pyragas – tai apkepas su dideliu kiekiu įdaro, neatsiejamas nuo tešlos. Pyragai yra supaprastintos formos ir patiekiami porcijomis. Paprastai pyragai turi mažiau įdaro nei dideli pyragai. Be to, daugelis žmonių sako, kad mažus pyragus paruošti yra sunkiau, nes reikia atkreipti dėmesį į kiekvieną porciją.
Senovėje buvo pelningiau ruošti mažus pyragus, nes buvo galima pamaitinti visus didelės šeimos narius. Dabar šeimos nėra tokios didelės, todėl 3-4 žmonių pora gali pasitenkinti dideliu pyragu. Keptuvėje ruošiame vištienos pyragą.
Vištienos pyrago tešlos ingredientai:
Miltai – 300 g;
Kiaušiniai – 2 vnt.;
Kefyras 2,5% – 500 ml;
Druska – 1 šaukštelis;
Soda – 1 šaukštelis;
Augalinis aliejus – 3 šaukštai. l.
Užpildo ingredientai:
Vištienos filė – 400 g;
Svogūnai – 1 vnt.;
Sviestas – 40 g;
Alyvuogės – 60 g;
Cilantro – pora šakelių;
Kietas sūris – 50 g;
itališkos žolės – 1 šaukštelis;
Druska – ½ šaukštelio.
Vištienos pyrago paruošimas:
Vištieną supjaustykite mažais gabalėliais, tada svogūną. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir kepkite mėsą, kol iškeps. Į vištienos mėsą suberkite svogūną ir išmaišykite.
Į vištieną įberkite itališkų žolelių. Alyvuoges supjaustykite griežinėliais, kalendrą susmulkinkite, suberkite į įdarą, išmaišykite.
Į atskirą dubenį išmuškite kiaušinius, supilkite kefyrą ir gerai išmaišykite. Į mišinį supilkite soda ir druską ir vėl išmaišykite.
Į kefyrą supilkite augalinį aliejų, į mišinį suberkite miltus ir minkykite tirštą, vienalytę tešlą. Skardą išklokite pergamentu, supilkite tešlą ant paviršiaus ir tolygiai paskirstykite.
Ant tešlos dėkite įdarą ir lengvai paspauskite.

Kepkite pyragą ant vidutinės ugnies 30 minučių po dangčiu ir pergamentu.
Tada pjaustymo lenta atsargiai apverskite pyragą į kitą pusę.
Kepkite pyragą apie 7 minutes, tada vėl apverskite. Sūrį sutarkuokite stambia tarka ir uždėkite ant pyrago viršaus.
Uždenkite pyragą dangčiu ir kepkite dar 2-3 minutes.

Galutinis rezultatas yra paprastas, skanus vištienos pyragas. Pagal šį receptą net nereikia įkaitinti orkaitės.
