Pyragai kulinarijos istorijoje atsirado gana seniai. Šio tipo pyragaičiai buvo valgomi senovės Graikijoje ir Romoje. Tačiau buvo panaudoti ne visi šiuolaikinio pyrago komponentai. Tiksliau tešla buvo nevalgoma.
Graikai ir romėnai tešlą naudojo kaip įdarą valgyti. Likusi pyrago dalis buvo išmesta. Kaip taisyklė, vargšai valgydavo tešlą.
Iš tešlos buvo sukurtos rankenos, kurios palengvino maisto nešiojimą. „Atnešk į rankeną“ senovėje reiškė nuskurdinti.
Mes jums pasakysime, kaip gaminti skanius pyragus su varške.
Ingredientai varškės pyragams:
šiltas pienas – 200 ml;
mielės – 1 šaukštelis;
cukrus – 1 valgomasis šaukštas. l.;
kiaušinis – vnt.;
lydytas sviestas – 40 g;
miltai – 390 g;
druska – ½ šaukštelio.
Užpildo ingredientai:
varškė – 150 g;
sūris – 130 g;
petražolės – 20 g;
kiaušinio baltymas.
Varškės pyragų ruošimas:
Dubenyje sumaišykite šiltą pieną su mielėmis ir cukrumi, kiaušiniu ir lydytu sviestu. Į mielių mišinį suberkite miltus ir druską, iš pradžių šluotele, paskui rankomis minkykite tešlą.
Tešlą reikia minkyti rankomis 2-3 minutes, tada įdėti į gilų indą, uždengti rankšluosčiu ir palikti šiltai. Kol tešla didėja, reikia paruošti įdarą.
Įdarui reikia smulkiai sukapoti petražoles, o sūrį sutarkuoti smulkiomis trintuvės pjaustyklėmis. Sumaišykite petražoles ir sūrį su varške ir kiaušinio plakiniu.
Tešlą reikia padalyti į tris lygias dalis. Iš kiekvienos dalies formuojame bandelę, kurią iškočiojame plonu sluoksniu.
Tešlos sluoksnyje darome pjūvius vienas priešais kitą. Turi būti 6 pjūviai, tešlą aptepkite lydytu sviestu.
Suformuotas tešlos dalis sulenkiame į centrą, sukuriame sluoksniuotą tešlą.
Panaši procedūra turi būti atliekama su antruoju sluoksniu. Tačiau pirmąjį sluoksnį reikia įdėti į antrojo sluoksnio centrą ir sulenkti ant jo kraštus.

Kaip ir pirmąjį bei antrąjį sluoksnius, reikia suformuoti ir trečią, sulankstyti į bendrą sluoksniuotos tešlos gumulą. Tešlą 10 minučių padėkite po rankšluosčiu, tada iškočiokite į vieno cm storio sluoksnį.
Susukame sluoksnį į ritinį, o tada padaliname į 12 lygių dalių. Kiekvieną vyniotinį susukame į nedidelį plokščią paplotėlį, dedame įdarą, užspaudžiame kraštus.

Paruoštus pyragėlius dėti siūle žemyn ant kepimo skardos, išteptos augaliniu aliejumi. Pyragėlius aptepkite glaistu iš trynio ir pieno.

Pyragai turi būti kepami 180 laipsnių temperatūroje apie 25 minutes.

Prieš kepant kepinius rekomenduojame apibarstyti sezamo sėklomis arba aguonomis. Taip pyragėliai bus ne tik skanūs ir aromatingi, bet ir gražūs.
