Pupelės arba turkiškos pupelės tapo svarbia daugelio žmonių dietos dalimi. Faktas yra tas, kad pupelėse yra augalinių baltymų. Vegetarai ir badaujantys juo pakeičia gyvulinius baltymus, kurių, jų įsitikinimu, šiuolaikinio žmogaus racione neturėtų būti.
Pupų kelias į Europą nebuvo lengvas. Turkiškų pupelių importas pradėtas tik XVI a. Bet tada pupelės buvo naudojamos tik kaip dekoratyvinis augalas. Vėliau jie pradėjo valgyti pupeles.
Tačiau dabar pupelės išpopuliarėjo. Su juo gamina pyragus, salotas ir net sriubas. Verta papasakoti daugiau apie vieną iš pupelių sriubų.
Ingredientai pupelių sriubai:
- konservuotos pupelės – 180 g;
- Morkos – 1 vnt.;
- Svogūnai – 2 vnt.;
- Augalinis aliejus – 1 valgomasis šaukštas;
- Sviestas – 25 g;
- Vanduo – 1 litras;
- Bulvės – 330 g;
- Pomidorų pasta – 2 šaukštai;
- Khmeli-suneli prieskoniai – 1 šaukštelis;
- Česnakai – 3 gvazdikėliai;
- kalendra – ½ ryšulio;
- Druska – ½ šaukštelio.
Pupelių sriubos gaminimas:
Svogūną supjaustykite mažais kubeliais ir sutarkuokite smulkiai nuluptas morkas. Puode ištirpinkite sviestą.
Įpilkite augalinio aliejaus.
Svogūnus ir morkas sudėkite į puodą ir kepkite, kol suminkštės. Nulupkite ir supjaustykite bulves mažais kubeliais.
Sudėkite bulves į puodą ir užpilkite litru karšto vandens.
Sriubą pasūdykite, virkite po dangčiu 12-15 minučių ant vidutinės ugnies. Į sriubą įpilkite pomidorų pastos ir išmaišykite. Į sriubą įpilkite khmeli-suneli prieskonių ir pupelių. Virkite sriubą uždengę 5 minutes.
Susmulkinkite kalendrą. Sriuboje susmulkinkite bulves ir perspauskite česnako skilteles. Supilkite kalendrą į sriubą ir išmaišykite.