Patiekalai iš SSRS, kurių prisiminimai išties baisūs

Patiko? Pasidalink! Ačiū.

  Sovietų Sąjungos laikais buvo daug įvairaus maisto. Vienas buvo suvokiamas kaip tikras delikatesas, o kitus buvo baisu prisiminti. Pastarasis bus aptartas. 

    Košė

     Šis produktas sovietų pusryčių meniu buvo kone pagrindinis. Ant stalo galėjo atsirasti bet kokių rūšių: grikių, avižinių dribsnių, kviečių, ryžių. Tačiau bėda ta, kad viešojo maitinimo vietose jis buvo išvirtas iki lipnios būklės. Ji buvo labai klampi. Jis neatrodė apetitiškai ir buvo visiškai nemalonus valgyti. Ir tada jie jau žinojo, kad rytoj tai bus pagrindinis valgis. Todėl į lėkštę deda daugiau košės. Bet tai visai nepadėjo, o tik pakenkė organizmui. 

     Kepta dešra su makaronais 

       Šis patiekalas ant stalo atsirasdavo bent kartą per savaitę. Iš tokio maisto praktiškai jokios naudos. Bet paruošta greitai, buvo labai skanu, o svarbiausia – pigu. 

       Ruošdavosi taip: kol virė makaronų pakelis, keptuvėje kepdavo dešrą. Stengėmės naudoti veisles su lašiniais, kad keptuvėje būtų daugiau riebalų. Makaronus nusunkti ir sudėti į keptuvę. Jie buvo lengvai paraudę ir pašalinami. Patiekalas buvo ruošiamas net valgyklose. 

      Pirmas ir antras 

       Dažniausiai būdavo patiekiami du patiekalai: pirmas, antrasis ir kompotas. Ir viskas tikrai buvo patenkinta. Visada ruošdavo su sultiniu ir naudodavo daug daržovių. Antrasis buvo užpiltas kalnu košės, bulvių ar makaronų. Jie buvo su padažu, kotletu ir dešra. Paprastai tai būdavo pusryčiai gamyklose, kad dirbantysis būdavo maitinamas iki pamainos pabaigos. Tačiau tik normalaus žmogaus skrandis netrukdys tiek daug maitinančio maisto. Dėl to daugelis kentėjo nuo sunkumo skrandyje, o vėliau ir nuo nutukimo. 

       Dešrelės

         Skanus momentinis pusgaminis. Jame tiesiog nėra nieko ypač naudingo. Šiais laikais jie nėra ruošiami labai kokybiškai, bet anksčiau tai buvo dar labiau. Tačiau tuo pat metu jie buvo prieinami, už ką jie buvo labai mylimi. Juose buvo mėsos nuopjovos, tyrele paverstos gyslos. Kotletams buvo naudojamas maždaug toks pat mišinys. 

        Sriuba su kukuliais 

          Įdomus sovietinių namų šeimininkių išradimas. Jį paruošti labai paprasta ir greita. Pasirodo, tenkina. Užvirė vandens ir įmetė koldūnų. Pasūdžiau, pagardinau, įdėjau lauro lapelį. Štai ir viskas, patiekalas paruoštas. Pagrindinis trūkumas – neaišku, kokios kokybės mėsa naudojama koldūnams. Ne ką geresnė buvo ir tešla. Net 15 minučių kepimo nesuminkštino. Tačiau tai buvo išsigelbėjimas tiems, kurie po pamainos skubėjo kuo nors pavaišinti savo šeimos narius. 

         Troškintas plovas

           Sunku buvo rasti normalios kokybės mėsos. Ir jei jūs su tuo susidūrėte, tai buvo daug verta. Bet troškinys buvo parduodamas visur, kitoks ir už normalią kainą. Todėl jie galėjo virti košę su troškinta mėsa. Ryžiai iš šios skardos buvo labai populiarūs. Javus išvirdavo, įdėdavo morkų ir troškinio. Išėjo tokia soti košė, kuri vadinosi plovas. Kai atvėso, nebuvo labai gerai, kai riebalai sustingo. 

       Iš visko gaminamos salotos

         Sunku buvo rasti normalių daržovių. Todėl salotoms buvo naudojama viskas, kas tik pasitaikydavo po ranka: marinuoti agurkai, bulvės, morkos, burokėliai. O svarbiausia duoti moteriai valgyti, ką gaminti – ji pati sugalvos. Toks vinaigretas pasirodė tik iš riboto produktų sąrašo. 

       Batonas su cukrumi 

         Mano mėgstamiausias vaikystės skanėstas. Juk to meto parduotuvės negalėjo pasigirti konditerijos gaminių įvairove. Ir visi norėjo ko nors skanaus. Taigi radome išeitį. Duona arba balta duona buvo aptepama sviestu ir apibarstyta cukrumi. Išėjo toks priedas. 

Patiko? Pasidalink! Ačiū.