Pyragai tradiciškai buvo laikomi labai sočiu patiekalu. Jie buvo ruošiami didelėse šeimose, kur iš esmės visi dirbo gamyklose ir žemės ūkio įmonėse. Šio kepimo patogumas paaiškinamas ne tik sotumu nuo vartojimo, bet ir minimaliomis energijos sąnaudomis gaminant.
Šiuolaikinėse šeimose pyragai suvalgomi per kelias dienas, vadinasi, nereikia nuolat gamintis.
Norėdami neabejotinai įtikti savo namiškiams, paruoškite šį pyragą.
Mėsos pyrago ingredientai:
vanduo – 120 ml;
kukurūzų krakmolas – šaukštelis;
augalinis aliejus – 120 ml;
razinos – 40 g;
jogurtas – 120 g;
cukrus – 4 šaukštai. l.;
gyvos mielės – 25 g;
varškės sūris – 200 g;
kiaušiniai – vnt.;
trynys – vnt.;
miltai – 500 g;
druska – šaukštelis;
malta mėsa – 500 g;
pomidorai – 2 vnt .;
svogūnai – 2 vnt.;
Čili pipirai – 2 vnt.;
sviestas – 150 g.
Mėsos pyrago paruošimas:
Pieną ir vandenį pašildykite iki 50-60 laipsnių. Sumaišykite šiltus skysčius, suberkite mieles, 2 šaukštus granuliuoto cukraus ir druskos. Kai pamaišius ištirps smėlio grūdeliai, galima kiaušinį sumušti į tešlą ir išpilti skystį iki vientisos masės.
Į tešlą suberkite persijotus miltus, užminkykite tešlą ir suformuokite rutulį. Palikite tešlą uždengtą pusvalandžiui šiltoje vietoje.
Šiuo metu svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, o čili pipirą supjaustykite mažais kubeliais. Svogūną pakepinkite įkaitintame augaliniame aliejuje iki skaidrumo. Pirmiausia į svogūną suberkite čili ir minutę pakepinkite ant vidutinės ugnies.
Į daržoves suberkite maltą mėsą ir sumaišykite ingredientus. Kepkite mėsą ir daržoves, kol iškeps. Pomidorą supjaustykite mažais griežinėliais, suberkite į faršą, prieš baigiant kepti įberkite druskos ir pipirų. Virkite įdarą 5-7 minutes ant silpnos ugnies.
Tešlos gabalėlį padalinkite į dvi dalis. Vieną iš dalių iškočiokite į apvalų 40 cm skersmens pyragą Į pyrago centrą, apačia į viršų, dėkite 10-12 cm skersmens lėkštę. Pjaustome sluoksnį kaip picą, neliesdami paviršiaus po lėkšte.
Nuimkite lėkštę nuo papločio ir sutepkite šią vietą iš anksto ištirpintu augaliniu aliejumi. Kiekvieną padalintą kraštą lenkiame link pyrago centro, po vieną ištepame riebalais.
Šį pyrago ruošinį šiek tiek susmulkiname pirštais ir atidedame į šalį. Panašius veiksmus atliekame su antrąja testo dalimi. Abu gabalus padėkite į šaldytuvą 15 minučių.
Tada turite rankomis išlyginti abu gabalus ir ištempti juos iki kepimo indo skersmens. Vieną iš sluoksnių dėkite į likusiu sviestu išteptą formą.
Ant formoje esančio sluoksnio dėkite įdarą ir tolygiai paskirstykite per visą tešlos paviršių. Faršą su daržovėmis uždenkite antruoju papločiu ir uždarykite kraštus.
Į pyrago vidurį, apačioje į viršų, įdėkite nedidelę stiklinę. Supjaustykite pyragą į 12 dalių. Taip pat išpjauname išilgai stiklo palikto apskritimo paviršiaus.
Tešlą aptepkite tryniu, kol laukiate, kol orkaitė įkais iki 180 laipsnių. Kepkite pyragą 35-40 minučių.
Dėl to turime skanų ir aromatingą mėsos pyragą.