Salotų gaminimas yra svarbi tradicija daugeliui šeimų NVS šalyse. Tačiau gražių šventinių salotų ruošia ir europiečiai bei amerikiečiai. Iš esmės Europoje populiarios klasikinės salotos, tokios kaip Cezario ar graikiškos.
Šaltesnėse šalyse salotos gali būti sočios ir sultingos. Suomijoje ir Norvegijoje ruošia patiekalus su žuvimi ir specialiais padažais. Vokiečiai gamina salotas su bulvėmis, marinuotais svogūnais ir dešrelėmis. Atitinkamai, tokios salotos taip pat yra šventinės.
Žmones traukia salotų universalumas, todėl jie ruošia jas šventėms. Salotos yra užkandis ir pagrindinis patiekalas vienu metu. Gali būti naudojami įvairūs komponentai.
Mes jums pasakysime, kaip pasigaminti salotas su vištiena ir grybais – „Sniegotas miškas“.
Salotų ingredientai:
Kiaušiniai – 6 vnt.;
Grybai – 250 g;
Svogūnai – 1 vnt.;
Morkos – 1 vnt .;
Kietasis sūris – 150 g;
Žalieji svogūnai – 4 vnt.;
Slyvos – 150 g;
Vištienos šlaunelės – 3 vnt.;
Krapai – 2 šakelės;
Majonezas – 200 ml;
Česnakai – 2 gvazdikėliai;
Druska – ½ šaukštelio.
Salotų paruošimas:
Vištienos šlauneles išvirkite pasūdytame vandenyje, kol suminkštės, o kiaušinius – kietai. Susmulkinkite žalius svogūnus ir krapus, sumaišykite su majonezu.
Per spaudą supilkite česnako skilteles į majonezą ir gerai išmaišykite ingredientus.
Grybus supjaustykite plonais griežinėliais ir pakepinkite keptuvėje, kol išgaruos drėgmė.
Svogūnus supjaustykite mažais kubeliais, o nuluptas morkas sutarkuokite smulkia tarka.
Į keptus grybus supilkite augalinį aliejų ir pakepinkite porą minučių.
Grybus sudėkite ant popierinio rankšluosčio. Svogūnus ir morkas pakepinkite keptuvėje su augaliniu aliejumi. Kad daržovės būtų sultingesnės, į keptuvę galite įdėti gabalėlį sviesto.
Virtą vištienos mėsą supjaustykite mažais gabalėliais. Plokščią lėkštę patepkite padažu ir uždėkite ant jos kepimo žiedą. Į žiedą sutankiname vištienos sluoksnį ir aptepame padažu.
Atskirai sumalkite nuluptų kiaušinių baltymus ir trynius. Paskutiniam sluoksniui paliekame porą baltymų.
Pirmiausia dėkite trynių sluoksnį, o tada baltymus – aptepkite padažu. Ant baltymų sluoksnio dėkite pakepintus svogūnus ir morkas.
Grybus sudėkite ant daržovių sluoksnio. Slyvas smulkiai supjaustykite ir sudėkite ant grybų sluoksnio.
Padažu aptepkite slyvų sluoksnį. Sūrį smulkiai sutarkuokite, o salotų viršų pabarstykite sūriu.
Likusį padažą sutepkite ant sūrio sluoksnio. Susmulkinkite likusius žalius svogūnus ir pabarstykite ant sūrio sluoksnio. Įtrinkite kiaušinių baltymus ant žaliųjų svogūnų sluoksnio ir padėkite salotas į šaldytuvą, kad mirktų 5-6 valandas.
Pasirodo skanios salotos su nauju padažu. Pagrindui reikėtų naudoti naminį majonezą.