Kepiniai visada užėmė ypatingą vietą žmogaus gyvenime. Iš pradžių ruošė pyragus ir duoną, vėliau pasirodė sausainiai, pyragaičiai, sausainiai. Paskutinio iš pristatytų desertų kelias buvo spygliuotas.
Slapukai pirmą kartą buvo paruošti Persijoje. Jis buvo sukurtas iš medaus, miltų, pridedant prieskonių. Iš Persijos slapukai persikėlė į kitas šalis. Europiečiai slapukus suvokė savaip.
Pavyzdžiui, Vokietijoje iš tam tikrų sausainių gamino alų. Prancūzijoje prie vyno buvo patiekiami sausainiai.
Šiais laikais sausainiai yra saldus skanėstas prie arbatos. Šis saldumynas bus ypač skanus, jei jį gaminsite patys.
Sausainių ingredientai:
kiaušinis – vnt.;
cukrus – 80 g;
sviestas – 120 g;
kefyras – 60 ml;
soda – 1/3 šaukštelio;
miltai – 250 g;
druska – žiupsnelis;
vanilinas – žiupsnelis;
obuolių uogienė – 150 g.
Ingredientai purškimui:
sviestas – 10 g;
cukrus – 10 g;
miltai – 30 g.
Sausainių ruošimas:
Į dubenį su sviestu supilkite cukrų, druską ir vaniliną ir plakite mikseriu. Į išplaktą sviestą įmuškite kiaušinį ir vėl plakite iki vientisos masės.
Supilkite sodą į dubenį su kefyru ir išmaišykite. Į kreminę masę supilkite kefyrą ir išmaišykite. Miltus persijokite į kefyro ir sviesto mišinį ir užminkykite tešlą.
Palikite tešlą po celofanu 15-20 minučių šaldytuve. Apibarstymui sumaišykite cukrų ir miltus, supilkite šaltą sviestą ir greitai rankomis sutrinkite į trupinius.
Pabarstukus palikite šaldytuve. Tešlą iškočiokite į didelį sluoksnį, formele ar stikline iš jo išpjaukite būsimus sausainius.
Sausainius dėkite ant kepimo skardos, išklotos pergamentu. Į konditerinį maišelį sudėkite obuolių uogienę. Sausainių paviršių padenkite uogiene.
Sausainius pabarstykite sviestu ir miltais. Kepkite sausainius 180 laipsnių temperatūroje 15 minučių.
Rezultatas – minkšti, aromatingi sausainiai su obuolių uogiene.
Beje, uogienę galima pakeisti bet kokio kito skonio uogiene.