Šviežių kepinių mėgėjams nereikia keltis anksti ryte, kad nueitų į kepyklą duonos. Jie taip pat gali pasigaminti namuose pagal šį receptą ir pridėti česnako, kuris suteikia puikų skonį.
Jei negaila laiko skirti duonos gaminimui, vėliau galėsite didžiuotis, kad gaminote naminę duoną. Kai kuriems žmonėms šis receptas gali atrodyti labai sudėtingas , tačiau tiesiog perskaitykite jį ir pamatysite, kad jame nėra nieko sudėtingo ir kiekvienas gali tai padaryti, jei atliks nurodytus veiksmus. Galų gale gausite naminės duonos, kurią galėsite patiekti ir vakarienei.
Duonai pagaminti reikalingi ingredientai
- 450 gramų paprastų miltų
- 250 ml vandens
- 25 ml aliejaus
- 5 gramai sausų mielių
- 5 gramai cukraus
- 5 gramai druskos
Česnakinis duonos padažas:
- 50 ml aliejaus
- 3 skiltelės česnako
- 30 gramų petražolių
- 20 gramų parmezano
- 3 gramai druskos
Pradėkite nuo česnakinės duonos gaminimo
Paruoškite visus ingredientus, kad kepant nereikėtų nieko ieškoti. Į gilų dubenį persijokite paprastus miltus. Į antrąjį dubenį supilkite paruoštą šiltą vandenį ir į jį įberkite šaukštelį cukraus ir sausų mielių. Kai šie ingredientai yra viename dubenyje, sumaišykite juos .
Tada į šį mišinį įpilkite druskos, aliejaus ir vėl gerai išmaišykite. Šį dubenį atidėkite į šiltesnę vietą maždaug 10 minučių. Praėjus šiam laikui, turėtumėte pamatyti, kaip mielės pradeda veikti, o paviršiuje turėtų atsirasti burbuliukų.
Duonos tešla nėra sudėtinga
Kai pamatysite, kad mielės pradėjo veikti ir ant mišinio paviršiaus atsiranda burbuliukų, sudėkite visą šio dubenėlio turinį į tą, kuriame yra miltų. Viską gerai išmaišykite, kad ingredientai susimaišytų. Išmaišykite mediniu šaukštu, o paskui rankomis, kad susidarytų tiršta tešla, kuri nelimpa prie dubens sienelių ar rankų. Kai jis nustos lipti, padarykite iš jo didelį rutulį ir įdėkite jį į dubens dugno centrą. Sieneles lengvai patepkite alyvuogių aliejumi, o dubenį uždenkite maistine plėvele. Pavyzdžiui, tokiu būdu uždengtą tešlą palikite ant linijos dar 30 minučių, kad ji galėtų toliau kilti.
Gražiai suformuokite duonos tešlą
Po 30 minučių galite eiti tikrinti tešlą, nuimti nuo jos foliją, pabarstyti paprastais miltais ir išversti ant darbinio paviršiaus. Nepamirškite čia pabarstyti miltų, kad tešla nesuliptų. Iš jo reikia suformuoti apvalų paplotėlį, kurį iškočiokite, kad jis būtų dar plonesnis .
Tada paruoškite skardą ir išklokite ją kepimo popieriumi. Ant jo dėkite susuktą blyną ir dar 15 minučių uždenkite švariu rankšluosčiu. Su rauginta tešla reikia skirti pakankamai laiko, kad gražiai iškiltų ir mielės joje veiktų.
Paskutiniai žingsniai iki naminės duonos
Kai praeina reikiamas laikas, paimkite peilį į rankas. Ji neturi būti aštri, nes dabar iškilusioje tešloje reikia padaryti įpjovas, kurios turi būti tinklelio formos . Tada į dubenį supilkite alyvuogių aliejų ir spaustuku įspauskite 3 skilteles česnako. Išmaišykite ir galiausiai suberkite smulkiai tarkuotą parmezano sūrį.
Nuplaukite ir pašalinkite kietus petražoles stiebus, tada smulkiai supjaustykite. Galiausiai supilkite į padažą su aliejumi, česnaku ir parmezanu. Viską reikia gerai išmaišyti ir galiausiai užtepti ant tešlos . Įkaitinkite orkaitę iki 180°C ir kai pasieks norimą temperatūrą, į vidų įdėkite duonos tešlą su padažu. Kepkite maždaug 25 minutes.