Tortas Napoleonas mūsų šalies gyventojams labiausiai asocijuojasi su XIX amžiaus žinomo vado ir Prancūzijos imperatoriaus vardu. Tačiau Europos šalims šis pyragas neturi tokio stipraus prisirišimo prie tikro žmogaus.
Tikriausiai faktas yra tas, kad su šiuo desertu turime daugybę mitų. Pagal vieną versiją, Napoleono pyragas buvo išrastas mūsų šalyje. Tai turėjo būti desertas, skirtas 1812 m. Tėvynės karo metinėms.
Šio mito tikrumas abejotinas, nes, remiantis istoriniais pranešimais, Napoleonas prieš šiuos įvykius ruošėsi Italijoje. Bet kuriuo atveju tai puikus pyragas, kurį galima pasigaminti namuose.
Napoleono pyrago ingredientai:
miltai – 440 g;
sviestas – 180 g;
margarinas – 250 g;
pienas – 750 ml;
druska – žiupsnelis;
vanilinis cukrus – 8 g;
kiaušinis – 3 vnt.;
cukrus – 200 g;
vanduo – 125 g;
actas 9% – šaukštai. l.
Napoleono pyrago paruošimas:
Supilkite actą į šaltą vandenį ir sumuškite kiaušinį, sumaišykite ingredientus iki vientisos masės. Ant stalo išsijokite 400 gramų miltų; apvoliokite jame margariną. Stambia tarka įtrinkite margarino lazdeles į miltus.
Margariną ir miltus sumalame į trupinius, į kuriuos palaipsniui pilame skystį iš acto ir kiaušinių. Pamažu minkykite tešlą, suformuokite bandelę, kurią porai valandų dedame į šaldytuvą.
Kiaušinius įmuškite į puodą ir sumaišykite su klasikiniu ir vaniliniu granuliuotu cukrumi iki vientisos masės. Į mišinį supilkite miltus, išmaišykite ir padėkite ant vidutinės ugnies. Į mišinį palaipsniui supilkite pieną, nuolat maišydami grietinėlę.
Sutirštėjus nuimkite kremo pagrindą nuo ugnies ir uždenkite celofanu. Kol būsimasis kremas vėsta, tešlą iškočiokite į 2 mm storio sluoksnį. Paplotį susukite į storą vyniotinį ir supjaustykite į 5 lygias dalis.
Kiekvieną gabalėlį reikia iškočioti į apvalius 22–23 cm sluoksnius ir perkelti į pergamentą. Sluoksnius persmeikite šakute per visą paviršių, kepkite atskirai 180 laipsnių temperatūroje 8-10 min.
Vieną pyragą paverčiame trupiniais. Sviestą plakite iki pastovių smailių, palaipsniui supilkite kremo pagrindą.
Kiekvieno pyrago paviršių patepkite kremu ir sudėkite tortą. Torto šonus patepkite kremu ir pabarstykite iš anksto paruoštais trupiniais.

Po kelių valandų šaldytuve galima patiekti Napoleono pyragą.
Šiam receptui vietoj margarino galite naudoti tiek pat sviesto.
